Okružni sud u Prijedoru poništio je odluku Skupštine grada o razrješenju Slavice Popović dužnosti direktora prijedorskog Doma zdravlja, navodi se u presudi.

U presudi se navodi da je Skupština grada Prijedora razriješila Slavicu Popović bez pravno relevantnih dokaza na osnovu kojih se takav postupak može izvršiti, te da obrazloženje da se ona smjenjuje jer nije prihvaćen izvještaj o radu ustanove nije dokaz kakav iziskuje Zakon o upravnom postupku.

Prema presudi, neprihvatanje izvještaja o radu je izraz stava i mišljenja skupštinske većine i nije osnov za razrješenje.

Skupština je prekršila i Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske i Statut Doma zdravlja Prijedor budući da nije ispoštovala odredbu da se direktor imenuje i razrješava uz mišljenje resornog ministra, navodi se u presudi.

Sud je naložio Skupštini grada da tužiteljici nadoknadi troškove upravnog spora sa zakonskom zateznom kamatom počevši od dana donošenja presude.

Skupština grada Prijedora je 3. oktobra prošle godine razriješila Popovićevu dužnosti direktora Doma zdravlja.

Okružni sud u Prijedoru donio je više presuda kojima su poništeni i drugi akti Skupštine grada Prijedora, a u kojima su uvažene tužbe više lica na čiju štetu je Skupština donosila odluke. Riječ je o sporovima u kojima su lokalni parlament tužili smijenjeni direktori Dječijeg vrtića “Radost” Gordana Jekić i Centra za socijalni rad Milena Miodragović, član Odbora za žalbe Pantelija Panić, te predsjednik i član Komisije za izbor i imenovanje Olivera Brdar Mirković i Brane Radanović.

SRNA