tvjpd-seminar mostar 1Proteklog vikenda pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor učestvovali su već po drugi put na seminaru/obuci u Mostaru.

Prva ekipa od tri člana seminar(teorijski i praktični dio) je odradila u oktobru 2013.godine, a ovoga puta ekipa prijedorskih vatrogasaca koju su činili Miroslav Torbica (vođa smjene/rukovodilac akcije gašenja), Vedran Jeftić, Duško Karajica i Nikola Rajilić u Mostaru su boravili u subotu, 5. aprila.

Radilo se o seminaru posvećenom upotrebi hidrauličnog razvalnog alata, koji se prvenstveno koristi prilikom spašavanja povrijeđenih iz vozila nakon saobraćajnih nesreća.

Seminar je u organizaciji firme Financ DOO Mostar održan u krugu vatrogasne jedinice ovoga grada a predavanja su izvodili instruktori Njemačke kompanije Weber – hydraulik Milan Kroflič iz Slovenije i Rüdiger Knoll iz Njemačke.

tvjpd-seminar mostar 2„Ovaj kao i drugi seminari na koje odlaze prijedorski vatrogasci, nastavak je stručnog usavršavanja profesionalnih vatrogasaca, pripadnika TVJ Prijedor, u raznim vidovima borbe protiv požara, zaštite od požara i drugih nepogoda“, rekao je komandir TVJ Prijedor Nebojša Miljuš.

Teoretski i praktični dio (stabilizacija vozila,pristup i pomoć povrijeđenom, tehnike rezanja i razvlačenja vozila…) odslušali su i odradili su pripadnici profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica iz Mostara, Prijedora, Zenice, Odžaka, Čapljine, Jablanice i Kozarske Dubice.

„U oktobru 2013.godine četiri pripadnika prijedorske jedinice završila su obuku u Simulatoru plamenih udara u Ivanić Gradu (Hrvatska) a druga četiri člana se spremaju na isti kurs koji će biti održan narednog vikenda“, dodao je Miljuš.

Foto – TVJ Prijedor
tvjpd-seminar mostar 3 tvjpd-seminar mostar 4