Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je danas ugovore sa 135 studenata koji su putem javnog poziva ostvarili pravo na stipendiju iz budžeta grada u ovoj akademskoj godini.

Na javni poziv za studentske stipendije prijavilo se 135 kandidata i svi su dobili stipendije, dok se na konkurs za učeničke stipendije prijavilo 169 kandidata, a uslove ispunilo i pravo na stipendiju ostvarila njih 73.

“Grad Prijedor u ovoj školskoj i akademskoj godini stipendira 425 učenika i studenata. Svi koji su se prijavili su i dobili jer smo obezbijedili 700.000 KM, što je veliko povećanje u odnosu na prethodna vremena. Ja studentima i đacima želim da budu vrijedni. To je njihov glavni zadatak, a Grad će se truditi da sve uplate izvršava na vrijeme i da ih oni koriste za šta im je potrebno”, dodao je Đaković.

On je podsjetio da studentska stipendija iznosi 120 KM mjesečno, a đačka 70 KM mjesečno, te da se isplaćuju tokom deset mjeseci koliko traju školska odnosno akademska godina.

Ukupan broj korisnika je uvijek veći od zbira učeničkih i studentskih stipendija dodijeljenih na godišnjim konkursima budući da oni koji su ranije ostvarili pravo na stipendiju, a i u narednoj godini ispunjavaju uslove za nju, ugovor im se produžava automatski.

Novina u odnosu na prethodne godine je što se po prvi put dodjeljuju tri vrste stipendija, i to po prethodnom uspjehu, po socijalnom statusu i po deficitarnosti zanimanja, a ovi kriterijumi primjenjivani su i na učeničke i na studentske stipendije.

www.prijedorgrad.org