Povodom obilježavanja Dana rudara, Planinarsko-skijaško društvo “Ljubijski rudar” proteklog vikenda je organizovalo tradicionalni XV Marš planinara – “Rudarsku transverzalu”, na relaciji Rajkovići – Kotiovača – Zečiji kamen – Jankovića kamen – Benkovac – Mrakovica.

Ove godine odziv na akciju je bio odličan, čak 85 učesnika od kojih su većina članovi PSD “Ljubijski rudar” i radnici “ArcelorMittala” Prijedor, a pridružili su nam se i planinari iz drugih planinarskih društava: PD “Klekovača” iz Prijedora, PD “Pecija” iz Kozarske Dubice, PD “Manjača” iz Banja Luke i PD “Patrija” iz Gradiške, što nam je posebno drago.

Krenuli smo Iz Rajkovlća (275m) prema planinarskom domu na Kotlovači, gdje su nas vrijedni domaćini dočekali sa toplim napicima. Pošto smo se okrijepili, nastavili smo dalje prema Jankovića kamenu (672m) gdje smo, u nekoliko grupa, izašli na vidikovac, vrijeme je poslužilo pa smo sa vidikovca imali pogled na Prijedorsko polje i okolne kozaračke vrhove. Nakon uživanja u pogledu i neizbježnog fotografisanja, nastavili smo ka našem cilju Mrakovici (806m) gdje je za sve učesnike bio obezbjeđen ručak. Pripremili smo i posebno iznenađenje, harmonikaša, pa se nakon dobrog ručka, igralo i pjevalo, a na rastanku se odigralo i neizbježno “Kozaračko kolo”.

Još jedna uspješna akcija je iza nas. Zadovoljni smo, jer smo dan proveli u prekrasnom ambijentu Kozare uz fizičku aktivnost, razgovor i smijeh, što je siguran recept za zdrav i ispunjen život. Na ovaj način približili smo ljepote naše Kozare, koja nam je blizu i zaključili da mogućnosti koje ona pruža nedovoljno koristimo.

Najzad, ova akcija ne bi bila moguća bez podrše koju nam pruža privredno društvo “ArcelorMittal” Prijedor na čemu im se, ovim putem, posebno zahvaljujemo.

pdklekovaca.org