poljoprivredno prehrambena skola-rasadPoljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru jedna je od najopremljenijih i najorganizovanijih srednjih škola kada je riječ o praktičnoj nastavi, podaci su Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Škola je akreditovana za obrazovanje odraslih, upisana u Registar proizvoćača rasada povrća i ima licenciranu laboratoriju za analizu zemljišta.

Škola radi na unapređenju uslova za izvođenje praktične nastave, raspolaže potrebnom mehanizacijom i opremom i sarađuje sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača, voćara i pčelara.

Praktična nastava se obavlja u prijedorskoj fabrici keksa, veterinarskim stanicama i mesnicama, te na ekonomiji površine pet hektara gdje se dio koristi za proizvodnju kukuruza, pšenice, krompira i heljde u ogledima, a dio za plasteničku proizvodnju i povrtne kulture.

Školski voćnjak površine 0,2 hektara podignut je 2009. godine i služi za obuku učenika iz voćarske proizvodnje. Škola posjeduje mašinski park za osnovnu i dopunsku obradu zemljišta, te specijalne sijačice, sadilice i vadilice za povrće, a u toku su pripreme za uzgoj kalifornijskih glista i proizvodnju lumbrihumusa.

Dva kabineta u školi su preuređena za proizvodnju gljiva, a za zanimanja pekar i prehrambeni prerađivač u školi je opremljena pekarsko-konditorska radionica.

U novom kabinetu za praktičnu nastavu za zanimanje prehrambeni tehničar počela je proizvodnja sira po italijanskoj recepturi. Obuka za osam učenika i profesore obavljena je u Trentu posredstvom italijanskog Udruženja “Program Prijedor”, a mlijeko su u više navrata donirali roditelji učenika.

Poljoprivredno-prehrambena škola osnovana je 1984. godine. Danas u redovnoj nastavi školuje zanimanja poljoprivredni, veterinarski i prehrambeni tehničar, prehrambeni prerađivač, pekar, mesar i tekstilni tehničar, a akreditovana je i za zanimanja voćar-vinogradar, cvjećar-vrtlar i pčelar.

Na potrebu poboljšanja praktične nastave u srednjim školama ukazalo je istraživanje Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” po kojem čak 56 odsto učenika smatra da je nedostatak praktičnih znanja ključna prepreka za zapošljavanje, a čak 92 odsto poslodavaca nije zadovoljno kvalitetom radne snage koju dobijaju iz srednjih škola.

SRNA