eltatv-crkve brvnareNa području grada Prijedore postoji pet crkava brvnara, koje su izgrađene prije više od jednog vijeka. Neke od njih su obnovljene, dok neke još čekaju obnovu i rekonstrukciju. Zbog svog izgleda, ove crkve plijene pažnju brojnih vjernika.

Crkve brvnare u prijedorskim selima Omarska, Marićka, Jelićka, Busnovi i Rakelići izgrađene su prije gotovo dva vijeka. Iako su sve, osim crkve u Rakelićima rekonstruisane, zadržale su prvobitni izgled i autentičnost.

Nisu posebne samo po tome što su sagrađene od drveta, već i po tome što odišu toplinom i duhovnošću.

– Crkve brvnare su zaista umiljate crkve. Imaju neku svoju posebnu draž i ljepotu. Sve su prelijepo izgrađene. Tu vidimo ljudski rad, kaže protojerej Sreto Aleksić.

Mještani ovih prijedorskih sela ponosni su na bogomolje koje su, bez obzira na ratove i sve nedaće koje su nas zadesile, ipak sačuvane. One su bogatstvo od neprocjenjive vrijednosti i istinski čuvari srpskog porijekla.

– Mi ih ne smijemo porušiti. Ako su ih naši preci gradili u ona teška vremena, mi imamo obavezu da ih čuvamo. Te crkve su pazateji od kada smo na ovim prostorima i ko smo i šta smo, ističe Aleksić.

Sve ove crkve građene su u veoma teškim vremenima, ali sa dosta volje, ljubavi i, naročito, vjere. Hram u Busnovima izgrađen je 1870. godine, pred kraj turske vladavine na ovim prostorima, kada je izgradnja vjerskih objekata bila izuzetno otežana.

– Naš narod ovdje kada je htio nešto da gradi morao je da ide po odobrenje u Carigrad. Tada je gospodin Jovan Stojić otišao u Carigrad po to odobrenje i crkva je počela da se gradi 1870. godine. Narod je tada znao da na ovim prostorima može da opsatne samo zahvaljujući vjeri u Boga, naglašava sveštenik Siniša Vidović.

Crkve brvnare plijene pažnjom, kako namjernih, tako i slučajnih posjetilaca, koji se dive njihovom vanjskom i unutrašnjem izgledu. Mladenci sa područja grada na Sani ne propuštaju priliku da se na dan vjenčanja fotografišu u ovim bogomoljama. Ipak, vjernici se ovdje najviše okupljaju za vrijeme velikih hrišćanskih praznika.

ELTA TV