kud milan egic-godisnji koncert 1Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić prisustvovala je večeras u Brezičanima kod Prijedora svečanom godišnjem koncertu članova lokalnog Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Milan Egić”, koje obilježava 38 godina rada.

Rešićeva je rekla da je veoma ponosna što je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske 2009. godine pružilo podršku ovom KUD-u da ponovo okupi mlade ljude i da nastavi rad, koji je počeo prije 38 godina.

“Oni su opravdali našu moralnu, pravnu i nešto materijalne pomoći i napravili jedan lijep iskorak, a imaju i goste i prijatelje iz dalekih krajeva s kojima obilježavaju svoju godišnjicu i ujedno pokazuju svoju humanost”, istakla je Rešićeva.

Predsjednik KUD “Milan Egić” Dragan Savanović istakao je da postojanje jednog ovakvog društva u Brezičanima znači mnogo za omladinu ovog kraja.

kud milan egic-godisnji koncert 2“Na ovaj način njeguju se običaji rodnog kraja, ali i upoznaju ljudi iz drugih krajeva i često ta poznanastva obilježe cijelu jednu generaciju”, rekao je Savanović.

Večerašnji koncert bio je humanitarnog karaktera, a cjelokupan prihod od prodaje ulaznica namijenjen je javnoj kuhinji u LJubiji kod Prijedora.

“Lokalna zajednica i mnogobrojni donatori pomogli su nam da nabavimo nošnje i instrumente, tako da smo mi željeli da se odreknemo prihoda od ovog godišnjeg koncerta i da ga usmjerimo na javnu kuhinju u LJubiji, koja je u stalnoj potrebi za namirnicama za svoje korisnike”, dodao je Savanović.

Osim domaćina, u programu su večeras nastupili članovi KUD “Sveti Sava” iz Graca (Austrija) i članovi KUD-a “Ćirilo i Metodije” sa Busija kod Zemuna (Srbija).

kud milan egic-godisnji koncert 3Snežana Veljo iz KUD-a “Ćirilo i Metodije” sa Busija rekla je da su se članovi ovog društva rado odazvali pozivu da budu dio ove humanitarne akcije.

“Mi se dugo družimo sa članovima društva iz Brezičana i jako se radujemo što smo dio ove akcije, budući da se i u našem kraju redovno odazivamo na sve humanitarne akcije”, dodala je Veljo.

Predsjednik KUD “Sveti Sava” iz Graca Gordana Đaković potvrdila je da je ovo prvi nastup ovog društva u Brezičanima.

“Prvi nastup jeste, ali sigurno ne posljednji jer smo već dogovorili da članovi KUD-a `Milan Egić` budu naši gosti na našu godišnjicu 14. juna ove godine”, rekla je Đakovićeva, koja je rodom iz Brezičana.

Ona je dodala da je i ovo društvo poznato po humanitarnim akcijama, te da ih raduje što su pjesmom i igrom mogli da nekom pomognu, a u ovom slučaju da korisnicima javne kuhinje obezbijede pomoć.

Sala društvenog doma u Brezičanima bila je premala da večeras primi sve koji su željeli da pogledaju nastup folkloraša.

Zamjenik predsjednika KUD “Milan Egić” Olivera Brdar rekla je da je prodato svih 300 ulaznica po cijeni od tri KM, ali da se tražila i karta više, i da će se sutra znati i tačan iznos koji će biti uplaćen na račun javne kuhinje u LJubiji.

SRNA
kud milan egic-godisnji koncert 4 kud milan egic-godisnji koncert 5 kud milan egic-godisnji koncert 6