Sa 24. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, održanoj u Beogradu 8. i 9. juna ove godine, folklorni ansambl SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” Prijedor vratio se sa srebrenom plaketom. U veoma jakoj konkurenciji, među 56 učesnika iz 12 evropskih zemalja i oko tri hiljade igrača, ansambl Društva je oduševio gledaoce u prepunom “Sava centru”.

Stručni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti folklora, visokim ocjenama je vrednovao nastup ansambla i njegovo izvođenje koreografije Dajane Kostić, Igre iz Gornjeg Visoka “Povedi oro, Todoro”, odlučivši da srebrna plaketa bude dodijeljena Društvu iz Prijedora.

-Samo 1.5 bod nas je dijelio od zlatne plakete. Na sceni se osjetila velika energija i velika radost našeg, jednog od najmlađih, sastava na Smotri. Iz publike se čulo da “oni ne glume nego igraju punog srca – rekla je Milena Marić Ciganović, predsjednik Društva.

Ona je dodala da je veoma srećna što je bila dio ovog poduhvata. Zahvalila se gradu Prijedoru, gradonačelniku Milenku Đakoviću na razumijevanju i podršci i svima koji su bilo na koji način pomogli da Društvo nastupi u Beogradu. Predsjednica se posebno zahvalila koreografkinji Dajani Kostić na pomoći i vremenu koje je provela sa ansamblom tokom Smotre.

“Dugo smo se pripremali za ove važne nastupe. U tom periodu bila nam je značajna svaka sugestija, svaki detalj i stručni savjet. Održali smo ko zna koliko proba. Bilo je i naporno i teško, ali uspjeli smo da održimo pozitivnu atmosferu, bez nervoze, a pred nastup i uz blago izraženu tremu, koja je u tim trenucima i dobra stvar”, kazao je Mladen Radić, umjetnički rukovodilac ansambla.

Društvu “Dr Mladen Stojanović” sada predstoje novi zadaci i izazovi.

-U proteklih nekoliko mjeseci stalno smo u pokretu, a taj tempo se nastavlja. Čeka nas gostovanje u Sloveniji, pa Završni koncert, potom nastup na Festivalu “Kozarski etno” u Piskavici 5. jula. Dan kasnije stižu nam gosti iz Beograda, sa kojima ćemo održati zajedničko veče folklora, a naš Hor ima koncert 7. jula u prijedorskoj Galeriji. Zovu nas u Bjelorusiju kao ranijeg učesnika tamošnjeg festivala, ali to sigurno neće moći da se uklopi u sve naše obaveze. U julu idemo u Grčku na festival. Poslije ovog uspjeha na Evropskoj smotri, samo nam stižu čestitke, a sa njima i pozivi za gostovanja – najavio je planove sekretar Društva Nebojša Aleksić.

www.prijedorgrad.org