Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločin počinjen u julu 1992. u Zecovima, optuženi Duško Zorić je izjavio da je do oktobra te godine bio na liječenju nakon ranjavanja.

Zorić je rekao da je nakon poziva otišao na ratište u Hrvatsku, gdje je od granate ranjen u obje noge 30. novembra 1991. godine. Nakon određenog perioda na liječenju u bolnicama, kako je dodao, vratio se u Prijedor.

Naveo je da nije mogao hodati i da je koristio invalidska kolica. Kako je kazao, pušten je na kućno liječenje, ali rane su se zakomplikovale i uglavnom je iz ujakovog stana u Prijedoru išao u bolnicu na liječenje i fizikalnu rehabilitaciju.

Prema njegovim riječima, početkom oktobra 1992. javio se u vojsku, a u januaru naredne godine otišao je prvo u Srbiju radi liječenja, a potom u Njemačku.

Odbrana je napomenula da o svemu posjeduje medicinsku dokumentaciju, koju će naknadno dostaviti ostalim učesnicima u postupku i Sudu.

Branilac Dragoslav Perić pitao je Zorića i o svjedoku Radovanu Grbiću Culetu, koji je dao izjavu protiv optuženog.

Zorić je rekao da je prije rata dva puta imao fizički sukob s Grbićem i da nisu razgovarali. On je kazao da je Grbić “pripremao svjedoke” i da je to bio drugi put da njemu “namješta”. Optuženi je rekao i da je njemu na teret stavljeno ubistvo Rasima Čauševića, koji se pred Sudom pojavio kao svjedok.

Tužilaštvo i ostale Odbrane će Zorića ispitati nakon dostavljanja medicinske dokumentacije.

Duško Zorić je optužen s Dušanom Milunićem, Radomirom Stojnićem, Radovanom Četićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošem Grujčićem te Rajkom Gnjatovićem. Na teret su im stavljena ubistva najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u julu 1992. u Zecovima.

Dušan Milunić je optužen kao komandir Rasavačke čete, Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije Rasavci, Radovan Četić kao predsjednik Kriznog štaba za Rasavce, a ostali optuženi kao pripadnici Rasavačke čete Vojske Republike Srpske (VRS).

Na suđenju je unakrsno ispitan vještak Odbrane Radovana Četića čiji je nalaz i mišljenje prezentovan na ročištu održanom 10. maja.

Odgovarajući na pitanja tužioca Izeta Odobašića, vojni vještak Mladen Marinković je ostao pri zaključku da po mjesnim zajednicama nisu bili formirani krizni štabovi.

Tužilac mu je prezentovao dokumente u kojima se izdaju zadaci “rejonskim štabovima”, kao i izvještaj međunarodnog eksperta u kojem se konstatuje formiranje kriznih štabova.

Marinković je kazao da je rejonski štab bio na nivou opštine Prijedor, a u vezi sa izvještajem je rekao da nije nigdje pronašao dokument o formiranju i funkcionisanju kriznih štabova mjesnih zajednica i da se međunarodni ekspert ne poziva ni na jedan dokaz.

On je potvrdio da je upoznat sa stručnim radom Borisa Radakovića, ali je negirao da je iz njegove knjige prepisao cijele pasuse.

Tužilac je predložio da se izvještaj vještaka odbaci kao “plagijat pamfleta sačinjenog na osnovu izjava svjedoka koji su mučeni”.

Četićev branilac Miodrag Stojanović prigovorio je, navodeći da tužilac ne iznosi dokaze za svoje tvrdnje.

Suđenje će se nastaviti 5. jula.

BIRN

Povezane vijesti

Prijedor: Sudar “Golfa” i “Volva... Ovog popodneva u Prijedoru se dogodila nova saobraćajka. Oko 18:00 časova na raskrsnici ulica Kralja Aleksandra i Petra Petrovića Njegoša u našem g...
Ekshumacija kod Prijedora: Pronađeni posmrtni osta... Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve pronađeni su danas prilikom ekshumacije koja je započela u mjestu Rizvanovići kod Prijedora, saopšteno je iz Inst...
Pronađeno i uhapšeno lice za kojim je raspisana Ce... Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, u vremenu 20-22.09.2019. godine, na području grada Banja Luke, pronašli su i lišili slobode S.R. z...
PU Prijedor: Muškarac osumnjičen za krivično djelo... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, dana 20.09.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli su izvještaj protiv lica inic...
Prijedor: Nožem prijetili radnici kladionice, pron... Brzom reakcijom prijedorske policije uhapšeni su Miloš M. (23) iz Novog Grada i Luka B. (23) i Prijedora, dvojica razbojnika koji su osumnjičeni da su...
Žestok sudar “Mazde” i “Fiata... U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedan saobraćajka koja je umalo mogla da ima i tragične posljedice. Naime, oko 22:40 časova na...
Prijedor: Dva lica uhapšena sat i po nakon što su ... Prijedorska policija uhapsila je dva lica zbog sumnje da su počinila razbojništvo u sportskoj kladionici u Prijedoru i odnijela 2.100 KM. Iz Polici...
PU Prijedor: U sudaru teretnog vozila i “Pež... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...