Mještani Gornje Ljubije kod Prijedora apeluju na nadležne da se uključe u rješavanje problema Safeta Demirija (44) iz ovog mjesta koji je nepokretan i izbačen iz svoje kuće.

Naime, on je prije par godina ostao nepokretan i trenutno živi kao podstanar u jednoj sobici u ovoj rudarskoj varošici.

Mještani kažu da Safeta pamte kao momka sa mentalnim teškoćama i da ga život nikada nije mazio.

– Njegov otac se nakon rata vratio iz Srbije u Gornju Ljubiju i doveo i njega sa sobom, dok je majka ostala tamo. Otac se ponovo oženio a umro je prije tri godine. Nakon toga maćeha je Safeta izbacila iz kuće i on je par godina živio u štali pored kuće i tu je promrazao i onda je postao nepokretan – tvrde mještani.

Dodaju da ga je brat, koji inače živi u inostranstvu prije par mjeseci smjestio u privatni smještaj.

– To je bilo prije četiri mjeseca i dogovorili su sa vlasnikom kuće da mu za sobu i vodu koju koristi Safet plaćaju 75 marka mjesečno. Međutim, brat se nije više pojavio, a vlasnik kuće traži da mu se plati kirija pa strahujemo da će Safet opet biti na ulici – kažu oni.

Navode da Safet dobija 120 KM novčane pomoći od Centra za socijalni rad te još 165 KM za tuđu njegu i pomoć.

– Čovjek koji presvlači Safeta i nosi mu hranu iz javne kuhinje uzima tih 165 KM, ali i bilježi Safetu dug jer je sa njegovim bratom dogovorio da taj posao obavlja za 300 KM mjesečno. Ostalo 120 KM komšije potroše za lijekove koje kupuju Safetu, pelene, maramice, a moramo mu ponekad kupiti i voće – pričaju komšije.

Dodaju da je Safetu skinut kateter prije nekoliko dana jer su mu se pojavile rane i infekcije, te da je teško pronaći nekoga ko će da pere njegovu garederobu i posteljinu.

Zahvaljuju se doktoru i doktorici u lokalnom Domu zdravlja koji obilaze Safeta.

– Ljekari su nam rekli da bi Safet ponovo mogao da stane na svoje noge ako se bude liječio u banji. Molimo nadležne da se smiluju nad ovim čovjekom koji nigdje ne pripada i omoguće mu da ode u banju. Takođe, apelujemo na nadležne da pomognu Safetu da uđe u svoju kuću nakon što se izlječi u banji – vapaji su nekolicine mještana koji vode računa o ovom bolesnom čovjeku.

Dodaju da je Safetu kao i ostalim članovima porodice pripala jedna četvrtina očeve kuće te da je nepravedno da bude izbačen na ulicu.

Ističu da je žalosno što on ima samo jedan obrok dnevno iz javne kuhinje i navode da mu dobri ljudi donose hranu i pomažu da preživi.

– Nikoga on nema osim par komšija. Zvao je telefonom majku koja živi u Srbiji i koja je navodno alkoholičar. Kaže joj “Dođi majko da vidiš svoga sina”, a ona mu kaže “Nemam ja šta gledati!” – tvrde mještani.

Navode da mu je Merhamet nabavio namještaj te je organizovana akcija skupljanja novčane pomoći.

– Taj novac Merhamet ne može da koristi za liječenje Safeta u banji već samo za nabavku hrane. Zato još jednom molimo nadležne da pomognu da Safet stane na noge i da se vrati u očevu kuću koja je i njegova ili da ga smjeste u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu – kažu mještani.

EuroBlic-srpskainfo.com