Za Radenka Mršića iz Oštre Luke kažu da je medicinski fenomen jer je preživio 67 uboda stršljena. Ovog četrdesetdevetogodišnjeg šumara, dok je izvlačio drva, napao je roj ovih izuzetno opasnih insekata.

Iako nekad i jedan ubod stršljena može izazvati smrtonosnu reakciju, ljekari kažu, Radenko je jedan od milion.

Radenko Mršić iz Oštre Luke nerado se sjeća dana kada je zajedno sa komšijom krenuo u šumu po drva. Zauzet poslom, nije ni primijetio kada ga je iznenada iz šupljeg debla napao veliki roj stršljena.

– Počeo sam bježati, međutim, to je bilo jedan, dva tri, pet kako sam ja ono brojao u bježanju tom. Vidim da ne mogu uteći, pa sam počeo valjati se, kotrljati se, zatrpavati se šušnjom. Kada sam kraj svoje kuće prolazio na tom terenu, razmišljao sam, bože hoću li se vratiti kući – prisjeća se nemilog događaja Radenko Mršić.

Ubadali su ga stalno, u glavu, vrat, leđa, a kasnije je izbrojao čak 67 uboda. Najmanje pola časa mu je trebalo da dođe do automobila, a onda još dva kilometra do Doma zdravlja u Oštroj Luci. Pojavili su se otok, crvenilo, svrab, ali nije bilo gušenja.

– Nisam ništa osjećao, do Doma zdarvlja nikakve reakcije nisam imao, gušenja ili nečega, ništa.

Pomoć mu je ukazao dežurni ljekar u Oštroj Luci, Marinko Kecman. Za Radenka kaže, on je medicinski fenomen.

– On se može smatrati medicinskim fenomenom, jer nakon toliko ujeda glava, vrat, trup. U tom momentu normalno on je bio mokar, ali je bio već rashlađen, pokušavali su da ga raslhade da ne peče i ne boli ga toliko – poručuje dr Marinko Kecman, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Oštra Luka.

Čak i jedan ubod stršljena može biti smrtonosan. Zbog toga, kod ovakvih uboda, treba odmah potražiti pomoć. Radenko i dalje radi u šumi. Poručuje svima koji rade u prirodi da oprez spasava život i da se stršljen najčešće krije u šupljem drvetu.

RTRS