Do naredne školske godine trebalo bi da bude završena adaptacija i dogradnja jedne od najbrojnijih prijedorskih područnih škola, Osnovne škole “Dositej Obradović” u Rasavcima.

Zbog rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole u prijedorskim Rasavcima, 46 đaka, među kojima je i deset prvačića, od početka ove školske godine svakodnevno na nastavu putuju u Prijedor.

– Svaki dan pratim svog brata, on je drugi razred. Evo, već od početka polugodišta svaki dan putuju u grad – kaže Tanja Vidičević, mještanka Rasavaca, a njena komšinica Dara Stojnić poručuje:

– Moram ih pratiti, kada autobus dolazi, moram doći po njih. Drago nam je što ćemo imati lijepu školu u selu.

Projektom je unutrašnji prostor funkcinalno rekonstruisan, neuslovni sanitarni čvor biće zamijenjen novim, a dograđeni su ulazni hol i kotlovnica.

– Dole ćemo dobiti dvije normalne učionice i jednu manju za pripremni razred, kako to sad ide kod nas, gore imamo zbornicu. Dakle tri nove prostorije, zbornica i dva kabineta – poručuje arhitekta Veljko Hrgar.

S obzirom na to da je ovaj školski objekat star više od stotinu godina, roditelji učenika insistirali su na betonskoj krovnoj kontrukciji i savremenom načinu gradnje, što je zahtijevalo izmjenu projekta i dodatne troškove. Radove finansiraju Vlada Srpske i Grad Prijedor.

– Škola napreduje novim tempom, počelo je unutrašnje uređenje prostora i ovo će biti jedna izuzetno lijepa sa izuzetno snažnom konstrukcijom. Početak radova je bio po cijeni negdje oko 280. 000 KM, sada ovi novi troškovi koji su se pojavili sa izradom betonskih plafonskih dijelova će iziskivati nove troškove – kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Ova škola bilježi povećanje broja učenika, a radovi na obnovi trebalo bi da budu završeni do ljeta.

RTRS