Prijedorski voćari u 2019. godini dobiće distributivni centar u Omarskoj, u kome će biti hladnjača i nova linija za hladno cijeđenje sokova. Time će biti riješen nedostatak skladišnih kapaciteta i nesiguran plasman. Prva faza projekta trebalo bi da bude završena do avgusta.

Godinama voćari iz prijedorske regije muku muče s nesigurnim plasmanom. Problem je i nedostatak kapaciteta za skladištenje voća zimi, zbog čega trpe velike gubitke.

– Za nas voćare je izuzetna prednost imati mjesto za siguran otkup i plasman svojih proizvoda. A i da ne ide sav rod odmah u industriju, kao što je do sad bilo – poručuje Ilinka Macura, predsjednica Skupštine Udruženja voćara Prijedor.

Izgradnjom Distributivnog centra u Omarskoj, voćari više ne bi trebalo da imaju problema s otkupom i skladištenjem.

– Projekat je vrijedan 1,2 miliona evra. Dio koji pripada gradu, pošto je grad nosilac projekta je oko 550.000 evra – rekao je Aleksandar Drljača, direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD.

Mnogo se očekuje i od prekogranične saradnje, a izgradnju Distributivnog centra podržaće i resorno ministarstvo.

– Za ovakav projekat Kooperative Prijedor sasvim sigurno ćemo pronaći fondove, i pored redovnih budžetskih sredstava Ministarstva, imamo i sredstva iz raznih projekata – naglašava Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U zgradi čiji je vlasnik Grad Prijedor, nalaziće se hladnjača kapaciteta 500 tona. U neposrednoj blizini biće izgrađen i novi objekat, površine 250 kvadratnih metara, za smještaj nove linija za cijeđenje sokova.

– Nadamo se da će ove godine jedan dio Distributivnog centra biti završen. Očekujemo da će to biti do iduće berbe, do osmog mjeseca – rekao je Radivoj Vujković, predsjednik Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” Prijedor.

A dok hladnjača ne bude izgrađena, prijedorski voćari nastaviće da rade na prvom zajedničkom projektu – proizvodnji hladno cijeđenih sokova, simboličnog naziva “Kapi s Kozare” koji će na tržište početkom nove godine.

RTRS