U novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske mandat je osvojilo osam poslanika iz izborne jedinice jedan, koju čini regija Prijedor.

Poslanički mandat iz pet političkih partija preuzeće čak petoro kandidata iz Prijedora, dok ova izborna jedinica, obuhvata Kozarsku Dubicu, Novi Grad, Kostajnicu, Oštru Luku i Krupu na Uni. Zanimljivo je da ni u novom sazivu parlamenta, kao i ni u prošlom, neće biti nijedna žena sa područja ovih opština.

Prema utvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, najveći broj glasova iz prijedorske regije osvojio je kandidat i nosilac liste DNS Duško Ivić.

On u NS RS ulazi sa preko 11.000 glasova, što je za oko 5.000 više u odnosu na prije četiri godine. Ivić je 2014. godine u NS RS ušao sa oko 6.900 glasova, nakon što se mandata odrekao lider DNS Marko Pavić.

Podsjećamo da je Ivić inače dugo godina bio zaposlen kao specijalista rekonstruktivne i plastične hirurgije u prijedorskoj bolnici „Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru.

Zanimljivo je da će mu u NS RS društvo praviti njegov bivši direktor i stranački kolega Mirko Sovilj.

– Bio sam poslanik prije 20 godina, a nakon toga odbornik u Skupštini Prijedora. Drago mi je što sam opet dobio povjerenje građana. Očekujem da će svi poslanici iz regije biti jedinstveni zbog razvoja našeg područja – kaže Sovilj za Srpskainfo.

Dodaje da poslanički mandat dobija u vrijeme kada mu ističe treći direktorski mandat u bolnici. Preko kompenzacione liste mandat u Narodne skupštine RS obnoviće i DNS-ovac Darko Banjac iz Kozaske Dubice.

Iz SNSD za poslanike mandate su osvojili aktuelni odbornici u gradskoj Skupštini Prijedora Dražen Vrhovac i Dragoslav Kabić. Vrhovac, koji obavlja dužnost rukovodioca Fonda PIO u Prijedoru kaže da je ponosan na rezultate koje je ova partija osvojila u izbornoj jedinici jedan.

– Naravno da sam zadovoljan i ponosan na rezultate Gradskog odbora Prijedor za sve nivoe vlasti, i ta dva mandata za poslanike su iz Prijedora. To dovoljno govori o našem radu – kaže Vrhovac, koji je bio i nosilac liste.

Zbog ostvarenih dobrih rezultata, kako saznajemo, u ovoj stranci u Prijedoru se nadaju da će biti nagrađeni jednom funkcijom u izvršnoj vlasti. Pojedini članovi smatraju da bi zadovoljavajuća nagrada bila ministarska fotelja za jednog Prijedorčanina.

Iz cijele regije, SDS će imati samo jednog poslanika. To mjesto osvojio je aktuelni odbornik u Skupštini grada Prijedora Milan Tubin, koji je bio nosilac liste i aktuelni je predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor.

Ovaj put u NS RS nije prošao Dušan Berić, koji je bio poslanik SDS u prošlom sazivu. Zanimljivo je da ga je Tubin prije dvije godine zamijenio na mjestu predsjednika GO SDS, a sada preuzima i jedinu partijsku poslaničku stolicu za ovu regiju.

U skupštinske klupe ponovo će Senad Bratić iz Novog Grada. Ovaj kandidat koalicije „Zajedno za BiH” je bio dosadašnji potpredsjednik NS RS.

Istovremeno, Milanko Mihajlica, lider Radikala koji dolazi iz ove izborne jedinice ostao je bez mandata koji je bio dobio preko kompenzacione liste SDS. Umjesto njega ulazi Nina Bukejlović iz Doboja, koja se izjasnila kao Bošnjakinja.

S druge strane, u klupe Skupštine grada Prijedora umjesto Tubina iz SDS ulazi sljedeći sa liste sa lokalnih izbora 2016. godine Slavko Švraka, dok će odbornike iz SNSD zamjeniti Nenad Gvozden i Maja Marković.

Bundalu treći mandat

U Izbornoj jedinici jedan iz Kozaske Dubice po treći put poslanički mandat osvojio je Perica Bundalo iz PDP. On još uvijek obavlja dužnost poslanika, a poslanički mandat osvojio je i 2006. i 2014. godine.

– Biću poslanik opozicije i zastupaću programske ciljeve PDP. Zalagaću se za program obnove regije Prijedor, ali prvenstveno Kozarske Dubice – rekao je Bundalo.

EuroBlic-srpskainfo.com