glas-kuce za izbjeglice i raseljeneUpravni odbor Razvojne banke Savjeta Evrope i Skupština donatora odobrili su izgradnju 438 stanova u BiH u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih lica koji novi krov nad glavom mogu da očekuju sredinom iduće godine.

Za izgradnju stanova odobreno je 12,3 miliona evra, a u okviru trećeg talasa trebalo bi da bude zbrinuto oko 900 porodica u BiH od čega 300 na području RS.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta kazao je “Glasu Srpske” da su ispunjena očekivanja jer su projekti, iako za kratko vrijeme, dobro pripremljeni. Planirano je da u RS budu izgrađena 252 stana i 48 kuća za najugroženije porodice.

– Gradnja stanova planirana je u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Derventi, Brodu, Bijeljini, Vlasenici, Bileći i Foči. Realno se može očekivati da bi gradnja trebalo da krene polovinom iduće godine – rekao je Vuleta.

Razvojna banka Savjeta Evrope nedavno je uplatila 2,7 miliona evra BiH za realizaciju prvog potprojekta kojim će stambeno biti zbrinuto 170 porodica u BiH od kojih 85 u Srpskoj. Nadležni su kazali da je sve pripremljeno za realizaciju drugog potprojekta, koji obuhvata rješavanje stambenog pitanja za 780 porodica. Priprema projekata za četvrti talas stambenog zbrinjavanja mogla bi uskoro da počne.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je program čiji je cilj da obezbijedi trajno stambeno rješenje za oko 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica ili 74.000 lica u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Planirano je da projekat traje pet godina, a u BiH bi trebalo da bude obezbijeđeno 5.400 trajnih stambenih rješenja za izbjeglice i raseljena lica, od čega 4.200 u RS.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, koja je održana u aprilu 2012. godine, prikupljeno je oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto sredstava potrebnih za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjeglica u sve četiri zemlje. Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije najviše i to 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion i Crna Gora 27,7 miliona evra.

Naredne sjednice Skupštine i Upravnog odbora donatora trebalo bi da budu održane u junu 2015. godine u Crnoj Gori.

Materijal
U okviru projekta u toku je javni poziv za nabavku građevinskog materijala za 20 porodica izbjeglih iz Hrvatske koje su počele izgradnju kuća u sadašnjem mjestu prebivališta u RS. Javni poziv jedini je dio prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa koji se odnosi na nabavku građevinskog materijala, a otvoren je do sutra. Početak obnove, kada je riječ o RS, očekuju se najprije u Trebinju, ali će zavisiti od vremenskih uslova.

Planirana izgradnja stanova u RS: Prijedor 50, Banjaluka 48, Gradiška 32, Derventa 30, Bijeljina 30, Vlasenica 20, Brod 15, Bileća 15 i Foča 12

Glas Srpske