vecera budala premijera 1Predstava “Večera budala”, prema tekstu Paula Fransisa Vebera, premijerno je sinoć izvedena u Pozorištu Prijedor.

Premijeri su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija i ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović.

Mutabdžija je čestitao ansamblu Pozorišta Prijedor i režiseru na sjajnoj novoj predstavi.

“Predstava je bila veoma razigrana. Nama su potrebni ovakvi razigrani komadi koji šalju duboke poruke”, rekao je Mutabdžija.

I Tešanovićeva je čestitala svima koji su učestvovali u pripremi ove sjajne predstave. “Upravo ovog 1. aprila, koji je dan za šalu, bilo je odlično veče”, istakla je Tešanovićeva.

Pisac Paul Fransis Veber nagrađen je američkim Oskarom i francuskim Cezarom za scenario filma snimljenog prema ovoj drami.

Komedija prati namjeru trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svaki dovesti po jednu budalu, a pobjeđuje onaj čija je budala najsmješnija. Režiju potpisuje mladi banjalučki glumac i reditelj Slobodan Perišić.

vecera budala premijera 2“Predstava prosto živi sa publikom i prema prvim reakcijama mislim da smo u tome uspjeli. Veoma je bitno da ova predstava u budućnosti napravi iskorak i dovede i neku novu publiku u ovo pozorište, kao i da ima uspjeha u regionu”, rekao je Perišić.

Direktor Pozorišta Zoran Baroš rekao je da je riječ o veoma dobrom tekstu koji je slika francuskog društva, i na komičan i na tužan način.

“Čestitam ansamblu, reditelju Perišiću, kao i gostujućem glumcu Branku Jankoviću koji se veoma dobro uklopio u rad sa našim glumcima”, naveo je Baroš.

On je dodao da je Pozorište Prijedor dobilo veoma dobru predstavu koju će u narednom periodu rado gledati ne samo prijedorska publika.

Predstava žanrovski pripada savremenom bulevarskom pozorištu, a zapletom je slična vodvilju i građanskoj komediji u kojoj se prepliću elementi komedije karaktera i intrige.

Glavnu ulogu Pinjona, strastvenog zaljubljenika u izradu maketa svjetskih građevina od šibica, igra Branko Janković, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

“Zadovoljan sam reakcijom publike i na vidjelo je izašao taj naš pozitivan stav koji smo imali sve vrijeme rada na predstavi. Riječ je o komediji koja treba da razgali publiku. Mislim da smo u tome uspjeli”, istakao je Janković.

U predstavi “Večera budala” igraju i Siniša Vučićević, Dean Batoz, Radenko Bilbija, Mirela Predojević, Željko Kasap, Želimir Rivić, Jelena Seksen. Scenograf je Marko Bilbija, kostimograf Jelena Vidović, a muziku je izabrao Petar Bilbija, dok je za grafički dizajn bio zadužen Vanja Vlačina.

Ovo je šesta predstava koja je premijerno izvedena u 61. pozorišnoj sezoni.

Prva repriza predstave zakazana je za srijedu u 20.00 časova. Predstavu će moći da vidi i publika u Banjaluci gdje je izvođenje zakazano za četvrtak, 3. april, od 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

SRNA

Više fotografija sa premijere predstave “Večera budala” možete pogledati u našoj Facebook galeriji na adresi
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.230062490520254.1073741831.226087317584438&type=1