icty-mandicNekadašnji član kriznog štaba u Prijedoru Boško Mandić u srijedu je u Haškom tribunalu, na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generalu Ratku Mladiću, izjavio da su muslimanski ekstremisti odgovorni za izbijanje rata u tom gradu, s proljeća 1992.

Mandić, koji je svjedok odbrane generala Mladića, u pisanoj izjavi, koja je uvedena u spis, naveo je da je rat izazvao napad muslimana na policijski punkt i regrute JNA kod sela Hambarine 22. maja 1992, poslije čega su srpske snage napale selo.

On je rekao da su muslimanske paravojske 8 dana kasnije napale Prijedor, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, nesrpskim civilima koji nisu prekršili zakon i uzeli oružje u ruke srpske vlasti su pomogle da odu, uz asistenciju međunarodnih organizacija, a oni koji su bili naoružani morali su biti ispitani u istražnom centru u Omarskoj.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger svjedok je potvrdio i da su nesrpska sela bila granatirana, te da su mnogi mještani završili u pritvorskim centrima Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Mandić je rekao da su u Trnopolju nesrbi imali slobodu kretanja, dok su u Omarskoj i Keratermu bili pritvoreni i ispitivani ljudi koji su učestvovali u borbi.

Na pitanje tužioca da li je znao da su počinjeni masovni zločini, Mandić je rekao da je čuo da je bilo torture prema nesrbima u Omarskoj i Keratermu, ali da nije ništa vidio.

On je rekao i da je čuo za ubistvo oko 150 muslimanskih zarobljenika u Keratermu, 25. jula 1992, te da se “slaže da je to bio masakr”.

Iskazom sljedećeg svjedoka Mladićeve odbrane proces u Hagu biće nastavljen u četvrtak.

Tekst – SRNA
Foto – ICTY