U Beogradu je danas održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je, na konferenciji za medije nakon sastanka, rekao da je razgovarano o daljoj podršci koju Srbija može da pruži Republici Srpskoj.

Istakao je da će Srbija izdvojiti pet miliona evra pomoći za opštine i gradove u Srpskoj.

Usaglašeno je da pet miliona evra bude raspoređeno na 15 opština i gradova (Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Bijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje) i to za konkretne projekte.

Takođe, Srbija će izdvojiti 500.000 evra za podršku programu samozapošljavanja lica do 35 godina starosti u Srpskoj, te 500.000 za pravoslavne hramove u Federaciji BiH.

Najavio je da će sa Dodikom u ponedjeljak, 9. aprila, posjetiti Trebinje i da će vidjeti kako se može omogućiti razvoj.

Vučić je zahvalio predsjedniku Srpske za podršku u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Predsjednik Srpske je zahvalio za još jednu konkretnu pomoć Srbije, rekavši da je Srpska obradovana ovom dobrom viješću.

– U uslovima kada realizujemo projekte finansirane sredstvima prethodne pomoći Srbije, građane Srpske obradovaće nova pomoć i podrška – rekao je on.

Dodik je istakao da će Srbija, zahvaljujući ovoj pomoći, biti prisutna u svakoj opštini i gradu Srpske.

– Neće biti bitno u kojoj lokalnoj zajednici je koja partija na vlasti. Svi su obuhvaćeni ovim programom – istakao je Dodik.

Naveo je da će se ići ka rješavanju dugoročnih komunalnih, obrazovnih i infrastrukturnih problema, te da je ovu novu tranšu pomoći inicirao predsednik Srbije.

RTRS