Na poznatim Agića brdima nadomak Ćela kod Novog Grada održano je 9. Podgrmečko kapanje.

Na ovom turniru okupilo se 20 ekipa koje su došle iz svih krajeva Grmeča, od Novog Grada, Prijedora, Oštre Luke do Krupe na Uni.

Kapanjem su se od davnina kratile duge zimske noći „začinjene“ pjesmom i veseljem kakvog nigdje k’o pod Grmečom nema.

A pjesme, urlika i pataka nije manjkalo ni na ovom dijelu novogradske opštine.

“Grmečlije moje ljute ne čekajte ni minute, Bog je rek’o skupa mora Dinara i Grmeč gora..”

Stihovi sa usana krenuše, povedoše je mladi momci, ko drugi nego poznati Petrovčani, mlađani kapač Đorđe Stupar iz Mrkalja sa svojom ekipom „Grmečlije“.

I tako uz nadmetanje, odnosno kapanje i pjesmu koja se orila do jutarnjih sati, na Agića brdima nakon više od 12 sati „borbe“ okončano je posljednje druženje Grmečliija u ovoj sezoni.

Prvo mjesto je osvojila domaća ekipa „Grmečki Vukovi“, dok je drugo mjesto pripalo ekipi „Grmečlije“ iz opštine Krupa na Uni, a treće mjesto ekipi „Lipić“ iz Marina, opština Oštra Luka.

Ovo je bila ujedno i posljednja etapa Grmečkog sijela koje se proteklih mjeseci masovno održavalo u četiri lokalne zajednice.

Samim tim druženje uz kapanje postalo je zaštitni znak pravog narodnog veselja i zajedništva.

-Kapanjem su se od davnina bavili naši preci i meni kao čovjeku je zaista drago da smo mi kao nasljednici uspjeli sačuvati i ojačati tu tradiciju koja privlači sve više i više omladine. To je znak da se sve ovo mora dobro upakovati i sačuvati za sve naredne godine – za naš portal rekao je Draško Kantar, kapiten „Koprivne“ koju “bije glas” da je najbolja kapačka ekipa.

Oni su u proteklih 10-ak godina, kako nam naš sagovornik kaže, osvojili preko 30 pehara u nadmetanjima u ovoj drevnoj igri.

Na kraju, ono što najviše ostavlja utisak na čovjeka prolazeći kroz ovakve vidove druženja jeste to, da vrijedimo onoliko koliko poštujemo druge i onoliko koliko čovjek čovjeka cijeni a ne prodajući ga.

A sve to kada je i potpisnik ovih redova krenuo od Koprivne, Budimlić Japre, Agića, Miske Glave, Ljubije, Ravske, Dubovika i mnogih drugih grmečkih mjesta, sa izvještavanjem i predstavljajući običnog čovjeka kome nije važno ko je i kako se zove, već da je čovjek i da gradi zajedništvo koje se najbolje ojačalo kroz kapanje.

I to je titula ponosa, drugarstva i sloge!

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com