U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prijedoru, optuženi Goran Pejić je govorio o susretu sa svjedokom Tužilaštva BiH a u vezi sa spiskom pripadnika Volarske čete, koja je dolazila u ispomoć u sela Ljeskare i Grbiće.

Pejić, koji je zajedno s Miloradom Radakovićem optužen za ubistva članova porodice Ećimović, rekao je da ne poznaje svjedoka Boška Katanu, s kojim se sreo prilikom pripremanja odbrane.

Optuženi je posvjedočio da je zajedno sa Slobodanom Marčetom otišao do Katane, kako bi ga pitao da li ima spisak pripadnika Volarske čete ili da li se sjeća datuma kada su dolazili u ispomoć u Ljeskare i Grbiće.

“Marčeta ga je pitao ima li spisak pripadnika Volarske čete koji su išli na te straže. Katana nam je kazao da je imao svesku, ali da ne zna gdje mu je. Rekao je da će je potražiti. Mi smo potom otišli”, izjavio je Pejić.

Katana, koji je svjedočio polovinom decembra prošle godine, kazao je da ne zna ko je od pripadnika Volarske čete nekoliko noći početkom juna 1992. držao stražu kod kuća Grbića pri selu Ljeskare. Naveo je i da se ne sjeća da su ga Marčeta i Pejić pitali da li ima spiskove pripadnika Volarske čete koji su stražarili u Grbićima početkom juna 1992. godine.

Pejić i Radaković su optuženi da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao bivši pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Na ovom suđenju su uložena i četiri materijalna dokaza, geografska karta sela Volari, Ljeskare i Grbići, te zapisnici o saslušanju tada osumnjičenog Gorana Pejića.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar, kada će biti iznesena i završna riječ Tužilaštva BiH.

BIRN