Dan nakon što je ministar rudarstva objelodanio namjeru Vlade da ponovo pokrene prodaju rudnika “Ljubija”, u DNS-u je zavladala konfuzija.

Još nemamo stav poručuje Marko Pavić, iako se Petar Đokić pravda da je pokretanje priče o prodaji od Vlade tražio gradonačelnik Prijedora. Pavić tvrdi da je DNS-ovac Milenko Đaković tražio samo da se rješi pitanja Ljubije ali ne na način da se rudnik proda izraelcima koji nisu dobili podršku Narodne skupštine. Šta je tačno tražio, gradonačelnik Prijedora trebalo bi da objasni sutra.

“Pošto imam sutra još neke razgovore prije toga ne bih želio davati informacije. Cijenim da je moguće da sutra sazovem konferenciju za štampu”, kazao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Marko Pavić tvrdi da nije znao za odluku Vlade da RŽR skine sa liste strateških preduzeća, čime su stvoreni uslovi da se rudnik proda i bez saglasnosti Narodne skupštine. Kaže da je tek danas počeo da prikuplja inforamcije šta se dogodilo i da će stranka stav tek zauzeti. Do tada, odluka Vlade mu ne znači ništa.

“To ne znači za mene, to je Vladino mišljenje. Kad DNS formira svoje mišljenje DNS će vama to vrlo rado saopštiti”, rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Šta su onda radili na sjednici Vlade, ministri iz DNS-a ne žele da objasne. Tridesetog novembra izglasana je nova lista strateških preduzeća na kojoj nema RŽR-a a Vlada o tome nije rekla ni riječ u saopštenju za javnost. Te tačke nema ni na objavljenom dnevnom redu pomenute sjednice a ministar Neđo Trninić kaže da ne želi da komentariše da li je glasao za ili protiv. Zatečeni su i kompaniji koja je od početka imala podršku DNS-a u namjeri da kupi rudnik. Iz prijedorskog “Mitala” više informacija najavljuju uskoro.

“Komapanija još nije nikakav zvaničan stav dala povodom te odluke i najave Vlade da će ovo ići na berzu. Može se očekivati za par dana da će kompanija nešto reći”, komentariše Mladen Jelača, direktor “Arselor Mitala”.

Izraelski investitor već je spreman da i četvrti put pokuša da kupi rudnik. Nudio je 93 miliona za državne akcije, zapošljavanje 320 radnika i investiranje 65 miliona u naredne tri godine ali nije dobio podršku poslanika. Ovog puta biće slobodno nadmetanje na berzi i nije dužan da nudi uslove, a preduzeće trenutno vrijedi tek 22 miliona maraka. Vlada ima 65 odsto akcija čija je vrijednost skočila za 20 odsto u poslednjih nekoliko dana, kada je objaviljena vijest o skidanju RŽR sa liste strateških preduzeća.

ATV BL