Zaposleni u prijedorskoj Radionici za održavanje šinskih vozila strahuju da bi restrukturisanje „Željeznica RS“ moglo dovesti do ukidanja radionica ovog preduzeća.

Predsjednik Samostalnog sindikata Održavanja šinskih vozila iz Prijedora Goran Čamdžić tvrdi da je to očigledno iz predložene sistematizacije.

– U segmentu tekuće opravke nema nijednog varioca, a taj posao je nemoguć bez tog radnog mjesta. Postavlja se pitanje zašto uprava pravi sistematizaciju kada nećemo imati kadrove za svoje radionice – kaže on.

Tvrdi da će radionice „Željeznica RS“ u Prijedoru, Doboju i Banjaluci imati svoj menadžment i račun.

– Radionice će biti prepuštene same sebi i moraće same da traže sebi posao. Tako ćemo tonuti i onda će se neko sjetiti da nas proda – smatra on.

Dodaje da sindikalci nisu zadovoljni socijalnom procjenom koja bi trebalo da uredi način zbrinjavanja viška radnika.

Navodi da bi uprava preduzeća iz kredita sa Svjetskom bankom, trebalo da radnicima koji su tehnološki višak, za stimulativne otpremnine isplati po 12 prosječnih plata.

– Očekujemo da Svjetska banka odobri taj novac i da Vlada Srpske predloži novi Zakon o radu, koji će predvidjeti penzionisanisanje radnika sa 40 godina staža i da nam isplate sva zaostala dugovanja koja iznose oko 10.000 KM po radniku – rekao je on.

Iz „Željeznica RS“ uveravaju da je cilj napraviti isplativo i održivo preduzeće.

– Prilikom organizacionog restrukturisanja planirano je stvaranje profitnih centara, ali to ne znači samostalna preduzeća. Radionice ostaju u Poslovima operacija, zadržavaju svoju djelatnost, a privatizacija nije u planu – ističu iz uprave „Željeznica RS“.

Dodaju da nije tačno da je u socijanoj procjeni akcenat stavljen na Zavod za zapošljavanje RS.

– Uloga Zavoda je posebno važna u okviru procesa restrukturisanja, jer pruža prethodnu pomoć kroz davanje relevantnih informacija o mogućnostima pronalaženja posla i trendova na tržištu rada, kao i naknadnu pomoć radnicima koji su proglašeni viškom – navode u ovom preduzeću.

Dodaju da je smanjenje broja radnika neophodno da bi se poboljšala operativna i finansijska efikasnost preduzeća, te povećala sigurnost za radnike koji će nastaviti da rade u preduzeću

– Smanjenje broja radnika planira se postići penzionisanjem odnosno prirodnim odlivom, dobrovoljnim odlaskom uz otpremnine i proglašavanjem tehnološkog viška – kažu iz Željeznica i dodaju da i dalje rade na iznalaženju mogućnosti za penzionisanje radnika koji su ostvarili 40 godina staža osiguranja.

U Kolskoj najveći višak radnika

Čamdžić kaže da će u prijedorskoj radionici, odnosno „Kolskoj“ biti najveći broj otpuštenih radnika.

– Oko 22 radnika bi trebalo da budu otpuštena da bi se došlo do 113 radnih mjesta predviđenih sistematizacijom – kaže on.

Za naredna dva mjeseca trebalo bi da počne smanjene broja radnika u Željeznicama čiji broj sada iznosi preko 3.000. U naredne četiri godine biće ih za 1.000 manje.

EuroBlic