Nakon priloga, koje smo objavili o skidanju spomen-ploče srpskim borcima u prijedorskom Impru i burnih reagovanja boračkih kategorija, predsjednik lokalne boračke organizacije Zoran Predojević odlučio je da promijeni ploču.

Danas tvrdi da je cijela priča ispolitizovana, i da, kako navodi, problema nije bilo.

Međutim, nezvanično, u Prijedoru se pojavila priča da je Predojeviću prijećeno nakon izjava koje je dao o Impru, što on danas, na pitanje novinara, nije potvrdio, ali ni demantovao.

Novi menadžment tražio je uklanjanje ploče smatrajući da će im ona smetati prilikom dolaska poslovnih partnera, nudeći, kako kaže Predojević, njeno izmještanje na bilo koju lokaciju o njihovom trošku, kako je i navedeno u jučerašnjem demantiju Agro holdinga.

Ipak, dodaje Predojević, uz saglasnost porodica poginulih odlučeno je da ploču smjeste u spomen-sobu u Brezičanima.

– Mislim da je to ispolitizovano i da to nije dobro. To ne služi na čast nikome u ovom gradu, ističe prvi čovjek Boračke organizacije Prijedor

Ko je ispolitizovao cijelu priču, Predojević nije rekao. Pred kamerom RTRS-a prije samo tri dana nije tako govorio.

Već narednog dana, kada smo i radili nastavak priče o uklanjanju spomen- ploče, Zoran Predojević bio je kategoričan da je pređen prag tolerancije Boračke organizacije i da će štititi srpske nacionalne interese.

– Borci Prijedora su odbranili ovaj grad u dva navrata, 13. maja i 13.oktobra 1995. i budite sigurni da su spremni da brane opet ovaj grad ako bude potrebno, Predojevićeve su riječi.

Šta se dogodilo da Zoran Predojević već danas promijeni stav?

Nezvanično saznajemo da su mu upućene prijetnje.

– Neću ja o tome da pričam da li je ili nije, kaže Predojević.

Nakon cijele priče koja je odjeknula u javnosti u Agro holdingu danas naša ekipa. Pripremaju kažu, preduzeće za zvaničan tehnički prijem.

Negiraju navode da se meso kolje uz rigorozne vjerske obrede, već prema zvaničnom Halal standardu. Kažu, posla ima za sve.

– Neka se jave porodice poginulih boraca, ne znam sad tačno koliko ih je. Mi smo u prilici da ponudiomo njihovoj djeci posao. Јa vam sad otvoreno kažem- to je prioritet. Ako nisu mesari i u toj struci, obučićemo ih da rade, kaže Mladen Bosančić, zastupnik Agro holdinga za Republiku Srpsku.

Priča oko spomen -ploče poprimila je takve razmjere da je još sinoć uže rukovodstvo prijedorske boračke organizacije donijelo odluku da se iz svih preduzeća u gradu koja pređu u privatne ruke uklone spomen ploče-palim borcima i stave u spomen-sobu.

RTRS