Javnost i dalje čeka rasplet političke priče o prodaji “Ljubije” koja bi mogla da definiše i kompletne koalicione odnose. Da dogovora još nema, ponovo je potvrdio lider DNS-a, Marko Pavić.

Lider DNS-a poslao je danas možda i najzanimljiviju poruku o “Ljubiji”, ali i “Alumini”, jer je adresirao na koalicionog partnera.

“Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva ima veliku odgovornost u oba slučaja i mora da štiti interese građana, a ne pojedinaca, poručio je Marko Pavić i to baš iz Zvornika. Pavić ponavlja da firma koja želi da privatizuje Rudnik željezne rude “Ljubija”, što se DNS-a tiče, nije kredibilna, pa će i poslanici te partije ostati dosljedni takvim stavovima u Parlamentu Srpske.

Kalkulacije o “Ljubiji” dodatno su podgrijane inicijativom za opoziv Vlade RS, koju su najavili iz PDP-a, u kojem, osim očekivanja da okupe opoziciju u Srpskoj, očigledno namiguju i DNS-u.

“Najnormalnije je, da je poštenja, ona bi sama podnijela ostavku. To šta će opozicija uraditi, koliko će moći, mi to sami nećemo moći, ako se u skupštinskoj većini neće desiti promjene”, rekao je Dušan Berić, poslanik SDS-a u NSRS

“Oni pucaju u prazno. Osjetili su sada da bi mogli postojati problemi unutar koalicije, upravo zbog ovog rudnika i onda iskaču s tim idejama da bi oni predložili inicijativu za smjenu Vlade, očekujući da, ako prođe rudnik “Ljubija”, da bi DNS mogao da podrži tu inicijativu”, odgovara Vanja Bajić, poslanik SNSD-a u NSRS.

U DNS-u ne najavljuju bilo kakva iznenađenja. Iako Pavić adresira poruke na koalicione partnere i poziva ih na odgovornost prema građanma, ranije je poručio da ostaje u Vladi sa SNSD-om i socijalistima. Ništa, po ranijim porukama iz DNS-a, ne bi trebalo da promijeni ni ishod glasanja o prodaji “Ljubije”. Samim tim u DNS-u ne podržavaju priču o bilo kakvim promjenama, bar ne na način kako to priželjkuje opozicija, čulo se i u sinoćnjem “Apostrofu” ATV-a.

“Svako ko nudi ovakva rješenja iz rukava na probleme koje nisu prisutni samo u Republici Srpkoj, blago rečeno, neozbiljan je, da ne kažem nešto teže. Šukalo, šta je za vas rješenje, je li za vas rješenje ova vlada? Pa, molim vas, naučite se nekoj parlamentarnosti, pa vi jedino što radite večeras jeste da vrijeđate”, rekla je Spomenka Stevanović, poslanik DNS-a u NSRS.

A prodaja “Ljubije” ostaje na dnevnom redu zasjedanja Parlamenta Srpske. O svemu će se poslanici izjasniti nakon javnog saslušanja zakazanog za narednu sedmicu. Neki od poslanika od čijih ruku bi mogla da zavisi većina u Skupštini, kada se bude glasalo o Ljubiji, poručili su da je konačno odluku donijeti, bukvalno, u pet do 12.

ATV BL