hidroloska situacija 11septembar 11satiNa bazi prikupljenih podataka i uvida u postojeće stanje na području grada Prijedora može se konstatovati sljedeće:

POSTOJEĆE STANJE
1.Vodostaj rijeke Sane u 7,00 iznosio je 385 cm sa tendencijom rasta s obzirom da su poslednjih 12 sati prisutne padavina na slivnom području ove rijeke. Kako su u toku noći bile intenzivne padavine može se očekivati narednom periodu dalji rast vodostaja rijeke Sane.

2.U toku noći usljed intenzivnih padavina došlo je do naglog rasta i izlijevenja manjih vodotoka- rijeka i potka i to: Miloševica, Puharska,Zukovac i Gašnica i drugi koje su izazvale zaplavljivanje stambenih objekata u naseljenim mjestima Vrbice Topolik, Puharska, Čejreci, Raškovac i Urije.

3. U jutarnjim časovima došlo je do značajnijeg povlačenja plavnih voda iz ovih naselja tako da se trenutno zadržava dio plavnih voda u podruskim prostorijama ovih naselja.

PREDUZETE MJERE
– U toku noći Odsjek civilne zaštite i TVJ Prijedor su bili prisutni na terenu, pratili stanje i intervenisali u najhitnijim slučajevima (Vrbice, Dom zdravlja i druge institucije)
– Prema zaključcima Štaba za vanredne situacije grada Prijedora održanog dana 10.09.2014.godine preduzete su mjere na konstantnom praćenju stanja, obavještavanju stanovništva i sprovođenju drugih mjera u skladu sa zaključcima Štaba.

PRIJEDLOG MJERA
– Preduzeti mjere na ispumpavanju vode iz poplavljanih podrumskih prostorija prije svega javnih objekata i ustanova i stambenih objekata gdje su za to obezbijeđeni uslovi.
– Aktivnosti svih subjekata zaštite i spasavanja i javnih preduzeća i ustanova izvršavati u skladu sa Zaključcima donesenim od strane Gradonačelnika grada Prijedora a usvojenim na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Prijedora održanoj dana 10.09.2014.godine.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ