Na području Prijedora registrovano je 50 lica koja se bave plasteničkom proizvodnjom na površini većoj od 300 kvadratnih metara.

Međutim, broj onih koji posjeduju plasteniike je mnogo veći. U toku je realizacija projekta gradske uprave-dodjela plastenika za 40 novih proizvođača.

Duže od decenije i Neđeljko Petrović bavi se plasteničkom proizvodnjom. Pod njegovim plastenicima je rasad cvijeća i povrtarskih kultura.

– Sad je najveća priprema, priprema samo za prodaju, sije se, pikira se rasada. Rasada se sada najviše priprema, onda se popodne pakuje za pijacu, kaže Neđeljko.

Većini poljoprivrednih proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom ovo je jedini vid egzistencije, a redovni podsticaji od gradske uprave su im od velikog značaja. Proizvode plasiraju na domaće tržište.

Plastenička proizvodnja značajna je za stanovništvo Prijedora. Toga su svjesne i loklne vlasti. U saradnji sa donatorima, gradska uprava sprovodi projekat u okviru kojeg se podstiče ovaj vid proizvodnje. Cilj projekta je da određene vrste socijalnih kategorija dođu do prihoda kako bi im bila omogućena egzistencija.

– Planirane programske aktivnosti su da 40 korisnika sa područja grada Prijedora dobije plastenike od 100 metara kvadratnih i stim što je učešće korisnika 20 odsto vrijednosti plastenika, istakla je Tanja Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora.

Јavni poziv za izbor korisnika otvoren je do 7. aprila. Za korisnike koji ostvare prava u okviru projekta , a prvi put se bave plasteničkom proizvodnjom, planirana je i obuka.

RTRS