“Neće niko da mi brani da ponovo odem Sani, kući staroj, đedu svome Grmeč je u srcu mome…”

Protekle subote u Gornjoj Ravskoj nadomak Prijedora održano je pravo Grmečko druženje.

Pjesma, vika, skika, galama… “ubijanje patki”…

Bilo je to još jedno nezaboravno druženje Grmečlija i nadmetanje u staroj narodnoj igri “kapanje”.

-Ovo je manifestacija koja ima čvrst karakter jer predstavlja našu tradiciju, kulturu i običaje – rekao je na početku kapanja jedan od najzaslužnijih za ovu manifestaciju i voditelj programa Mladen Karan.

Na 2.kapanju u Gornjoj Ravskoj bilo je ukupno 20 ekipa koje su došle sa područja Prijedora, Oštre Luke i Novog Grada.

Na samom početku takmičenja u ime Gradske uprave Prijedora prisutnima se obratio Đorđe Jež koji je pozdravio sve kapače i zaželio ugodno druženje i dodao da lokalna administracija već drugu godinu podržava ovo kapanje i sva narodna druženja u najdaljoj mjesnoj zajednici.

Inicijator raznih manifestacija i aktivista Savjeta mjesne zajednice Gornja Ravska Mladen Karan u izjavi za naš sajt rekao je da je “kapanje” od velikog značaja za opstanak sela i ljudi.

-Kao stanovnici ove mjesne zajednice, koliko god bili nezadovoljni putnom mrežom, strujom, socijalnim statusom i slično, uvijek smo spremni za narodna druženja poput ovoga koja su svakako dobrodošla. Svaka manifestacija koju sam lično pokrenuo u svom selu je kulturnog karaktera i takva predstavlja nas same. Grad Prijedor je podržao finansijski svaku moju ideju pogotovo kada je riječ o seoskim sredinama i nečemu što će biti tradicija i običaj jednog sela. Na tome sam naročito zahvalan i Gradskoj upravi i ljudima u Savjetu mjesne zajednice i siguran sam da će naša saradnja biti nastavljena – rekao nam je Karan i dodao da je ovo tek početak kulturnih zbivanja u ovom kraju.

Kako i priliči, svako takmičenje ima svog pobjednika.

Među prijavljenim ekipama, nakon cjelonoćnog nadmetanja, titula pobjednika pripala je ekipi “Koprivna” iz Koprivne kod Oštre Luke.

Drugo mjesto zauzela je ekipa “Donja Ravska”, dok je trećeplasirana bila ekipa “Podvidača”.

Draško Kantar, kapač iz ekipe “Koprivna”, zadovoljan gostoprimstvom i organizovanjem ove manifestacije u Ravskoj rekao je da je ovo kapanje i dio uzajamnog poštovanja prema svim ekipama.

-Ravska kod nas u Koprivnu dolazi svake godine. Tako i mi kod njih i tako je i kod svih drugih ekipa. Bitno je druženje, opuštena atmosfera i kapanje koje „nema cijenu“ – naglasio je Kantar.

Mirko Todorović, najmlađi kapač pobjedničke ekipe istakao je kako je ponosan i pobjedom i druženjem.

-Kapanje za mene znači mnogo. Kroz grmečka sijela i kapanje upoznao sam dosta pravih prijatelja i ponosan sam na to. To je spona ljudi i običaja – rekao je Todorović.

Gdje ima pjesme, druženja, sijela, ima i njega.

Na kapanje u Gornju Ravsku svratio je i zamjenik predsjednika Savjeta MZ Ljubija Stipo Drinčić koji je došao biti podrška svim ekipama i koji je čest i rado viđen gost u svim selima ovog kraja.

“Idemo malena, život je pred nama… Ne mogu mali, ne da mi mama…”

Za dobar gulaš koji je bio obezbijeđen za sve kapače i goste, pobrinuo se poznati Josina sa svojim saradnicima.

-Dogodine opet na isto mjesto – poručuje inicijator kapanja Mladen Karan.

On je dodao kako će se pobrinuti da još jedna manifestacija savije svoje gnijezdo na brdima Gornje Ravske.

Radi se o prijedorskom karavanu “Selo Veselo” kojeg će kako Karan reče “dovesti” po prvi put i u svoje selo.

Na kraju , šta drugo reći, već pozvati sve one koju mogu i žele neka slijede primjer iz Gornje Ravske kako to treba da se čuva i njeguje opstanak sela kroz kulturu, tradiciju, običaj i kroz običan narod.

Jer odavno pjesma reče “Selo moje ljepše od Pariza, lijepo iz daleka, još ljepše izbliza”.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com