dragan-radocaj-origami-radovi-1Otkako je naučio tradicionalnu japansku vještinu kreiranja modela od papira, zvanu origami, siromašni Dragan Radočaj (20) iz sela Ljeskare kod Prijedora napravio je oko 800 pingvina, dvadesetak labudova i pet gitara i zaradio za džeparac.

– Mislim da svako, ko je imalo strpljiv, može da pravi ove figurice. Kod mene je sve počelo nakon gledanja serije “Zakon braće” u kojoj glavni junak pravi origami patku kao poklon svom bratu. Tako sam i ja svome bratu napravio prvo patku, a onda “čačkajući” po internetu pronašao i kako se radi 3D origami. Početak je bio težak, ali malo po malo sam naučio – kaže Radočaj za SrpskaCafe.

On origami figurice pravi od papira za štampanje, koji kupuje u knjižari, ali se i snalazi na razne načine.

– Papir A4 formata režem na 16 jednakih dijelova i od toga pravim trokutiće. Recimo, labudovi sa krilima se prave sa oko 800 trokutića za šta je potrebno dva dana rada – otkriva Dragan.

dragan-radocaj-origami-radovi-2On govori da su njegovim origami radovima svi oduševljeni.

– Figure poklanjam i prodajem. Sve što prodam ulažem u novi papir, a novac koji preostane mi je džeparac. Inače, do sada radove nisam izlagao na izložbama, mada stigli su i do Švedske – kaže Radočaj.

Ovaj Prijedorčanin namjerava da u origami tehnici napravi avion za šta će mu trebati najmanje 5.000 papirnih trokutića.

– Iako je to veliki zalogaj, namjeravam da ga napravim za jedan dan – poručuje naš sagovornik.

Podsjećamo, Radočaj je u medijima poznat jer ima superrijetku bolest “staklenih kostiju” ili osteogenesis imperfecta, zbog čega je u životu pretrpio više stotina raznih lomova na cijelom tijelu.

Lani je uz pomoć institucija i dobrih ljudi ostvario dugogodišnji san da dobije invalidska elektromotorna kolica sa kojima sada može da samostalno ide u prodavnicu, na utakmice, koncerte, u kino, biblioteku i pozorište.

Srpskacafe.com

dragan-radocaj-origami-radovi-4 dragan-radocaj-origami-radovi-5 dragan-radocaj-origami-radovi-8 dragan-radocaj-origami-radovi-3 dragan-radocaj-origami-radovi-6 dragan-radocaj-origami-radovi-7 dragan-radocaj-origami-radovi-9 dragan-radocaj-origami-radovi-10