sud bih (3)Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je bio nadređeni Miloradu Radakoviću, koji je zajedno sa Goranom Pejićem optužen za ubistvo porodice Ećimović u Tukovima kod Prijedora.

Slavko Antonić je rekao da je u proljeće 1992. bio komandir odjeljenja rezervne policije u Tukovima. U njegovom odjeljenju, kako je kazao, bili su još i Milan Sredić i Boško Rajlić, te drugi kojima je zadatak bio čuvanje objekata, kuća i bunara pitke vode.

On je naveo da je kuća porodice Ećimović bila na 300 metara od punkta na kojem je dežurao, a koji se nalazio ispred sadašnje pekare “Sunce”. Za porodicu Ećimović, kako je rekao, nije ništa loše čuo.

“Ja sam čuo kad se to desilo. Dobili smo ujutro dojavu na punktu da je pobijena porodica Ećimović. Došla je ili civilna ili vojna policija na uviđaj”, kazao je svjedok, navodeći da o detaljima ne zna ništa.

Antonić je rekao da poznaje optuženog Milorada Radakovića i da ga je viđao na području Tukova u to vrijeme.

“Dolazio je kao i drugi, pitaju čuvamo li dobro njihove kuće, sjednu, popijemo piće. On je bio pripadnik Interventnog voda policije”, kazao je svjedok.

sud bih (4)Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je odgovorio da je “Radaković bio pripadnik nekog voda”.

Optuženi Radaković je konstatovao da mu je svjedok Antonić bio prvi pretpostavljeni u rezervnoj policiji. Svjedok je rekao da se ne sjeća.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Radaković i Pejić su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove. Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubili još dva člana.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Službe javne bezbjednosti (SJB), dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Milan Sredić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, rekao je da je bio u rezervnom sastavu policije u Tukovima zajedno sa Dragom Radinovićem, Mićom Jurišićem, Božom Rajlićem i drugima. Odgovarajući na pitanje da li je i svjedok Slavko Antonić bio u njihovom odjeljenju, kazao je da ne zna.

Sredić je rekao da ne poznaje porodicu Ećimović, te da je samo čuo da su pobijeni. Naveo je da ne poznaje optuženog Radakovića.

Suđenje se nastavlja 22. novembra.

BIRN