rtrs-godisnjica-egzodusa-iz-sanskog-mosta-1Članovi organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, simboličnim bacanjem cvijeća sa mosta na rijecu Sani, obilježili su 21. godišnjicu egzodusa Srba iz Sanskog Mosta.

Prije rata je u Sanskom Mostu živjelo oko 27 hiljada Srba dok se nakon ratnih dešavanja vratilo njih tek 1.300.

Prije 21 godinu, rodno ognjište u Sanskom Mostu napustilo je na hiljade porodica. Među njima u izbjeglištvo je krenula i Mika Bilbija. Ona kaže da su to bili tragični trenuci, te da su morali da idu, ne znajući ni kuda, ni kako.

Most na rijeci Sani, izbjegli iz Sanskog Mosta nazivaju mostom spasa.

– Ovaj most je bio spas za nas. Kad smo prešli most mogli smo i svoju djecu da nahranimo, pa makar i na ulici kao što smo i bili. Ali, bili smo slobodni, mada su nas granate i tada tukle – rekla je Đuja Crnomarković.

U Sanskom Mostu je prije rata živjelo je oko 27 hiljada Srba. Danas u ovoj lokalnoj zajednici živi tek oko 1.300 srpskih povratnika. Iz Prijedora je danas poslata i poruka.

– Јednostavno da i svijet vidi da su i Srbi bježali i da je taj egzodus bio strašan, da je povratak tako mali za razliku od Prijedora koji je otišao kao neka crna mrlja u svijet, a vidite najveći povratak je u Priejdoru – rekla je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Sanu, danas je obilježen Dan sjećanja na egzodus Srba iz Sanskog Mosta, uz poruku da se nikada ne ponovi.

RTRS

rtrs-godisnjica-egzodusa-iz-sanskog-mosta-2 rtrs-godisnjica-egzodusa-iz-sanskog-mosta-3