gradska-uprava-prijedor2016Skupštinsku većinu u Prijedoru u budućem sazivu predvodiće SNSD, DNS i SP, koji se nakon 12 godina vraća u parlament, a konačni odnos snaga biće poznat nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva.

Preliminarni i nepotpuni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH za Prijedor sa obrađenih 127 od 129 biračkih mjesta pokazuju da je izborni prag od tri odsto na proteklim izborima prešlo šest stranaka i koalicija – DNS, SNSD, SDS – SRS RS, SDA, PDP i SP.

Najviše mandata pripalo je DNS-u, koji je imao najbrojniji klub i u aktuelnom sazivu, dok je drugi po snazi SNSD. U tim strankama ističu da udruženi imaju dovoljno predstavnika da formiraju stabilnu skupštinsku većinu.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da je nesporno da sa SNSD-om mogu formirati stabilnu većinu, ali da je još teško govoriti o strukturi parlamenta.

– Moguće je da dođe do promjena kada stignu glasovi putem pošte. DNS u aktuelnom sazivu ima deset odbornika i predstavnika nacionalne manjine. Sada ćemo sigurno imati 11 odbornika, a možda i još koji mandat – rekao je Rodić.

Prema podacima CIK-a, odbornička mjesta su obezbijedili Duško Ivić, koji je rekorder po broju glasova, Goran Predojević, Predrag Starčević, Goran Vučkovac, Valentina Sovilj, Igor Javorić, Brane Radanović, Drenka Bašić, Duško Miletić, Želimir Kos i Olivera Brdar-Mirković. Promjene su moguće ukoliko Ivić odustane od mandata s obzirom na to da je poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Prvi čovjek SNSD-a u Prijedoru Drago Tadić naglašava da su prezadovoljni ostvarenim rezultatima i povjerenjem građana i da je većina u novom mandatu nesporna.

– SNSD računa na sigurnih sedam mjesta, a iz manjine imamo jednog kandidata, što znači ukupno osam. Ne očekujemo velike promjene nakon dolaska glasova poštom, ali je moguće da dobijemo još jednog odbornika. Rezultat je bolji nego što je bio na lokalnim izborima 2012. godine i ostvarili smo cilj – rekao je Tadić koji je osvojio najviše glasova.

Mandat se osim Tadiću, ukoliko ga prihvati jer je narodni poslanik, smiješi i Draženu Vrhovcu, Rajku Driniću, Dragoslavu Kabiću, Goranu Dragojeviću, Aleksandru Miljušu i Daliboru Pavloviću.

Tadić kaže da će, bez obzira na to što DNS i SNSD imaju komotnu većinu, u nju uključiti i SP, koji je podržao zajedničkog kandidata za gradonačelnika i koji je dio koalicije i na republičkom nivou. SP je nakon 12 godina uspio da postane parlamentarna stranka u Prijedoru.

– Stranka se vratila u Skupštinu i time smo ispunili strateški cilj. Imamo jedan mandat koji je pripao Ranku Kolaru – kaže predsjednik prijedorskih socijalista Milenko Puzigaća.

SDS prema trenutnim podacima računa na pet mandata. Oni su trenutno u rukama Ratka Ostojića, Radenka Stijepića, Jovane Panić, Dijane Grahovac i Milana Tubina, a u stranci kažu da nije isključeno da dobiju još poneko mjesto. PDP je osvojio dva mandata i oni pripadaju Daliboru Grabežu i Mladenu Surtovu. Isti broj mandata obezbijedila je i SDA, a predsjednik regionalnog odbora Senad Bratić kaže da očekuju i treći na osnovu glasova iz dijaspore. Mandate su direktno osvojili Mesud Trnjanin i Ajdin Mešić.

Gradska Skupština ima 31 odbornika, a jedan mandat pripada predstavnicima nacionalnih manjina.

Rezultati sa 127 obrađenih od 129 biračkih mjesta (98,45%)
DNS 10.824 31,14%
SNSD 7.739 22,27%
SDS-SRS RS 5.387 15,50%
PDP 2.101 6,04%
SDA 2.086 6,00 %
SP 1.485 4,27%

Najvjerovatniji raspored mandata u gradskoj Skupštini
DNS 12
SNSD 7
SDS 5
PDP 2
SDA 3
SP 1
Manjine 1

Glas Srpske