nezavisne-krkicZikrija Krkić (41) iz Trnopolja, koji je osumnjičen za ubistvo mještana Muharema Balića (62) i Almira Redžića (48), u petak se branio ćutanjem tokom saslušanja u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Bajro Avdić, Krkićev advokat, potvrdio je ove navode ističući da on nikada nije ni priznao krivicu kao što su neki mediji objavili.

Nakon saslušanja u banjalučkom Okružnom tužilaštvu, Krkiću, koji se sumnjiči za teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, predložen je jednomjesečni pritvor. Prijedlog pritvora upućen je banjalučkom Okružnom sudu, koji do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije razmotrio prijedlog.

Krkić se sumnjiči da je Balića i Redžića usmrtio 28. jula nešto iza 23 časa u kafiću “San” u Trnopolju, kod Prijedora, ispalivši u njih 10 metaka iz automatske puške.

Njihova tijela pronašao je vlasnik pomenutog kafića Irfan Redžić, koji je čuo pucnjavu. On je nakon nekoliko minuta sišao da vidi šta se dešava, ali je zatekao samo dva beživotna tijela.

Prema nezvaničnim informacijama, Krkića u Trnopolju vezuju za vehabijski pokret. Ovaj krvavi zločin otkriven je za svega tri dana, nakon brojnih privođenja i vještačenja tragova i oružja.

Policija je kod Krkića pronašla predmete koji ga povezuju sa dvostrukim ubistvom, odnosno čaure.

Prema riječima mještana Trnopolja, pretpostavlja se da je motiv ubistva osveta, jer su Krkić i Redžić imali ranije sukobe.

“Čuo sam kada se pucalo u kafani, ali nisam obraćao pažnju jer je Bajram. Međutim, stajao sam blizu prozora i vidio čovjeka kako sjeda u bijeli auto i govori: ‘Nećeš više ni kod Srbina ni kod muslimana!’ Šta je to značilo, ja stvarno ne znam”, kazao nam je ranije mještanin, koji je želio ostati anoniman.

Jedna mještanka Trnopolja, potvrdila nam je da je Krkić imao prošle godine sukob s ubijenim Redžićem, navodno zbog neke saobraćajne nezgode.

Krkić inače ne živi u Trnopolju, gdje je rođen. Boravi u Skandinaviji, jedni kažu u Švedskoj, a drugi u Norveškoj, i u Trnopolju uglavnom provodi godišnje odmore. U Trnopolje je došao u vrijeme ramazana, da bi, kako saznajemo, proslavio Bajram i oženio sina sa djevojkom iz ovog naselja.

Ovo ubistvo, koje je kao bomba odjeknulo širom BiH, izazvalo je mnoge reakcije i izjave, a neki od bošnjačkih političara, prije policijske istrage, za ovaj zločin optužili su Srbe.

Tako je Naša stranka najoštrije osudila komentare Ramiza Salkića, potpredsjednika RS, povodom dvostrukog ubistva. Iz Naše stranke su podsjetili da je Salkić, ne navodeći bilo kakve dokaze, kazao da su ubistvo izvršili Srbi motivisani nacionalnom mržnjom prema bošnjačkim povratnicima u RS, pozivajući Bošnjake da budu “maksimalno oprezni”.

“Najiskrenije saosjećamo s porodicama žrtava nemilog događaja. Takođe, smatramo da su povratnici u RS žrtve diskriminatorne politike, koju godinama sprovode vlasti u RS, ali smatramo da su proglasi ‘opsadnog stanja’, slični Salkićevom, samo medvjeđe usluge povratnicima”, ističu u Našoj stranci.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, u petak je, komentarišući hapšenje pripadnika vehabijskog pokreta zbog dvostrukog ubistva u Trnopolju, izjavila da je neophodno hrabro se suočiti s određenim prijetnjama i devijacijama sistema, te sistemski rješavati ta pitanja.

“Mora se ‘izvaditi glava iz pijeska’ i hrabro se suočiti s određenim prijetnjama”, rekla je Cvijanovićeva.

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, čestitao je pripadnicima MUP-a RS na rasvjetljavanju dvostrukog ubistava u Trnopolju, te ukazao da među bošnjačkim političarima postoji tendencija da ovaj slučaj pred izbore nastoje iskoristiti kako bi se problematizovalo pitanje bezbjednosti povratnika.

Slično misli i Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napomenuvši da je od početka bilo jasno da dvostruko ubistvo povratnika u Trnopolju, kod Prijedora, nije bilo etnički motivisano, ali da su time manipulisali bošnjački predstavnici u Srpskoj.

“Nažalost, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović pokazali su da ne prežu ni od čega, pa čak ni od manipulacije jednom tragedijom kakva je bila u Prijedoru da bi posijali međunacionalnu mržnju i podigli međunacionalne tenzije”, rekla je Pandurevićeva.

Povodom hapšenja, oglasio se i Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, koji je kazao da odaje priznanje MUP-u RS i Okružnom tužilaštvu Banjaluka za brzu i efikasnu istragu i rasvjetljavanje dvostrukog ubistva u Trnopolju i da je to jedini način da se demantuju sve priče koje su pratile ovaj slučaj.

“Gorak okus od izjava neodgovornih političara koji su dali sebi za pravo da prije policije, tužilaštva i drugih organa sude i presuđuju. Dovoljan šamar im je ovo što su dobili brzom i efikasnom istragom i bilo bi zaista nemoralno nešto slično ponoviti”, rekao je Pavić.

Iz CJB Prijedor najavljeno je da će se policija u narednom periodu pozabaviti svima koji su istragu vodili u pogrešnom smjeru i koji su svjesno obmanjivali javnost.

Nezavisne novine