cisto srce-mirovna skola (1)U organizaciji Omladinskog humanitarnog udruženja „Čisto srce“ iz Prijedora, nedavno je održana Mirovna škola u prirodi, koja je implementirana kroz projekat “Mir iz 4 ugla” a realizovala se u Bosanskoj Otoci sa nekoliko mladih iz Novog Grada, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Prijedora.

Mladi su kroz kreativan rad trenerica, imali priliku da uče prije svega jedni o drugima, jedni od drugih, ali i sami o sebi.

Oni su imali priliku da razgovaraju o konfliktu, stvaranju mržnje, ulozi i značaju simbola, liderstvu, radili su na razvijanju timskog rada i formiranju tima, ali su i definisali probleme u svojoj zajednici i osmislili aktivnosti koje će realizovati u narednom periodu zahvaljujući postojanju programa Pro-budućnost.

Mladi su ovaj projekat realizovali sa mnogo vjere, nade i energije, te vjeruju da ovo nije samo projekat, već način življenja, što neće prestati nakon njegovog trajanja, jer još uvijek postoje mladi koji se prvi put susreću sa ovakvim temama, a željni su da uče o njima, nedovoljno svjesni, koliko još imamo problema kada smo mali ljudi, što je pokazala i sama škola.

cisto srce-mirovna skola (2)Važno je napomenuti da su ovaj projekat osmislili mladi ljudi iz pomenutih zajednica na Mirovnoj konferenciji, u skladu sa njihovim tadašnjim potrebama i problemima, i dobio je svoju priliku za realizaciju.

Učesnici mirovne škole su pored učenja i upoznavanja drugih, imali i rekreativni dio, pri čemu su bile organizovane igre bez granica i rafting jednim dijelom rijeke Une.

Doprinos realizaciji Mirovne škole dao je Demokratski centar “Nove nade” iz Bosanske Krupe.

Projekat „Mir iz 4 ugla“ se implementirao od strane OHU “Čisto srce” Prijedor čiji predsjednik Mile Vujasin je bio i njegov koordinator.

Podržan je od USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Tekst i foto – Tijana Grujičić

cisto srce-mirovna skola (3) cisto srce-mirovna skola (4) cisto srce-mirovna skola (5) cisto srce-mirovna skola (6)