srna-dragotinjski knez 2016 (1)Jedina kneževina na Balkanu Gornja Dragotinja i Marini ima novog kneza, tridesetogodišnjeg Radovana Egića.

Do sada najmlađi knez jedinstvene kneževine izabran je jednoglasnom odlukom Sovjeta kneževine na završnoj svečanosti 34. dragotinjskih večeri u subotu. Egić je primio krunu, poklonio se zastavi kneževine i u pratnji kneževe garde predstavio se pred više stotina posjetilaca ove kulturno-zabavne manifestacije.

– Ovo je veliko priznanje za mene. Ovo ne smatram privilegijom nego odgovornom i časnom obavezom da sve zadatke postavljene pred mene kao kneza izvršavam časno i pošteno – rekao je Egić.

Podsjetio je da jedan od uslova koje mora da ispunjava knez i taj da je u pitanju ugledan domaćin u selu, poštovan od strane komšija i prijatelja.

– Nedavno sam se i oženio, tako da sam i taj uslov ispunio. Sada su moje obaveze da predstavljam selo u najboljem svjetlu, da mirim posvađane komšije i da poženim neženje, gdje se nadam da ću imati uspjeha, s obzirom na to da u tome imam iskustva – rekao je Egić.

srna-dragotinjski knez 2016 (2)On je sa trona smijenio dosadašnjeg kneza Milana Karlicu, koji je tu funkciju obavljao u dva mandata.

Tokom završne večeri ove manifestacije proglašen je i počasni građanin kneževine Dragotinje, a ta funkcija pripala je radijskom voditelju Saši Goronji.

Kneževina je dobila i još jednog ambasadora, makedonskog dirigenta Petra Josifovskog, koji je svojim radom bio začetnik horskog natpjevavanja u Prijedoru.

– Bio sam jedan od prvih organizatora festivala horova “Zlatne vile”, a čast mi je što sam dobio ovo priznanje, jer sam 50 godina vezan za ovaj kraj, budući da mi je supruga iz Prijedora – kazao je Josifovski.

Ovogodišnja Povelja kneževine pripala je predsjedniku Sovjeta kneževine Oliveri Brdar.

Glas Srpske

dragotinjski kez