skupstina 29juni-pavic-brza cesta (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da bi Prijedor, osim autoputa ka Banjaluci, trebalo da dobije i brzu cestu ka Jasenovcu koja bi ovaj grad otvorila ka srednjoj i zapadnoj Evropi.

“Mi intenzivno radimo na tom autoputu, ali smo uz to kao spojnu cestu ubacili i izgradnju poptuno nove trase, Prijedor – Jasenovac kao brzu cestu”, rekao je Pavić odbornicima Skupštine grada Prijedora na današnjoj sjednici.

On je podsjetio da je idejno rješenje za autoput radila jedna beogradska firma i dostavila ga “Autoputevima Republike Srpske”, te da se taj plan trenutno razmatra, a biće prezentovan narednih dana u Prijedoru.

“Ti razgovori za izgradnju autoputa su vrlo intenzivni, ali za nas koliko je važan autoput za Banjaluku toliko je važna brza cesta za Jasenovac koja bi otvorila Prijedor prema srednjoj i zapadnoj Evropi, dok bi autoput prema Banjaluci i dalje ka Sarajevu, Beogradu i istočnoj Evropi”, dodao je Pavić.

On je rekao da za Nacrt regulacionog plana prostora uz korita rijeka Sane i Gomjenice na urbanom području Prijedora, koji su danas usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora, treba pripremiti kvalitetnu javnu raspravu po mjesnim zajednicama, posebno u vezi sa eksproprijacijom zemljišta.

skupstina 29juni-pavic-brza cesta (2)“Moramo biti spremni za taj posao koji je toliko vrijedan da zahtjeva naše puno angažovanje. Imamo jako negativno iskustvo jer smo otkupljivali dio zemlje za utvrdu na ušću Gomjenice u Sanu. Radimo to dvije godine i još nismo završili”, naveo je Pavić.

On je naglasio da je ovim planskim dokumentom predviđen i prostor za autoput i da zbog toga treba sačekati s konačnim donošenjem ovog dokumenta dok se tačno ne utvrde trase autoputa i brze ceste.

“Ovo zahtjeva izuzetno dobar odnos vlasnika parcela, gradske uprave i eventualno budućeg investitora”, poručio je Pavić.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

skupstina 29juni-pavic-brza cesta (3)