rzr ljubijaIako još nije donesena konačna odluka, velika vjerovatnoća je da će se u slučaju da “Israeli Investment Group” postane većinski vlasnik RŽR Ljubija, kompanija “ArcerolMittal, koja je takođe u petak izrazila spremnost za kupovinu ovog rudnika, povući iz Prijedora.

Za razliku od prethodnih mjeseci, u petak su se, pred konačnu odluku NS RS o prodaji RŽR Ljubija (sjednica Skupština će biti održana u utorak), oglasili i “Mittal”, predstavnici “Israeli Investment Groupa” i radnici, koji u ovom poslu otvoreno “navijaju” za “Mittal”, jer, kako kažu, to je kompanija sa iskustvom, do sada je dobro radila, redovno isplaćivala plate i obaveze dobavljačima.

“Njihova priča je životna i ponuda je realnija”, rekao je Milenko Stojnić, predsjednik Sindikata radnika “ArcerolMittala” iz Prijedora, koji zastupa oko 850 radnika. On je potvrdio da su radnicima predstavnici “Mittala” rekli da bi, u slučaju da NS RS donese odluku da “Israeli Investment Groupu” bude prodat RŽR Ljubija, preispitali svoj opstanak ovdje, mada imaju namjeru da ostanu sve do 2023. godine i da se organizovano bave rudarenjem.

Podsjećanja radi, Vlada RS nedavno je prihvatila ponudu “Israeli Investment Groupa”, koja za 65 odsto akcija Rudnika željezne rude Ljubija nudi 53,1 milion KM, a konačnu riječ o ovome treba da daju poslanici NS RS, koji čak ni u vladajućim strankama nisu jedinstveni po ovom pitanju, jer se DNS još nije konačno odredio kako će glasati.

S druge strane, ponuda “ArcerolMittala” je vrijedna 28,4 miliona KM, koju radnici ocjenjuju kao dosta bolju, kvalitetniju i vjerodostojniju, a zanimljivo je da je Marko Pavić, lider DNS-a, prije otprilike dvije i po godine zaustavio prodaju RŽR Ljubija kompaniji čiju je Vlada RS ponudu prihvatila.

Inače, RŽR Ljubija, koji je na prodaju, zajedno sa kompanijom “Mittal” ima osnovano zajedničko preduzeće u kojem ima 49 odsto akcija, tako da praktično kupac ovog rudnika po automatizmu postaju vlasnik 49 odsto zajedničkog preduzeća sa “Mittalom”.

“Imamo jasan, realan i ostvariv plan za dugoročan i održiv rad i razvoj rudarstva u regionu i vjerujemo da naši rezultati ostvareni u proteklih više od 11 godina, stvarna ulaganja, rast zaposlenosti i snažan ekonomski doprinos u Prijedoru čine našu ponudu najboljom opcijom za sve zainteresovane”, navodi se u saopštenju “Arserol Mittala”.

Kao i u “Mittalu”, i u “Israeli Investment Groupu” smatraju da je njihova ponuda dobra te da imaju i plan za oživljavanje proizvodnje, koji su juče i predstavili učesnicima 2. foruma rudarstva i geologije, koji je održan u Prijedoru.

“Vidimo mogućnost razvoja drugih resursa kao što su rudnik gline i uglja, što je u vlasništvu RŽR, gdje će biti još novih radnih mjesta i prilike za stručnjake regije Prijedor”, rekao je Jevgenij Zotov, direktor balkanskog ogranka kompanije “Israeli”.

Govoreći o odnosu sa “Mittalom” u zajedničkom preduzeću u slučaju da NS RS podrži odluku Vlade RS o prodaji RŽR Ljubija, Zotov je rekao da ima nekoliko varijanti rješavanja tog pitanja.

Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija, rekao je da bi na centralnim rudištima kompletan tehnološki proces mogao biti spreman za proizvodnju željezne rude u roku od šest mjeseci.

“Israeli Investment Group” – Dominikanska Republika
Cijena – 53.181.613 KM
Investicije – I godina – 30.000.000 KM
II godina – 15.000.000 KM
III godina – 15.000.000 KM
Radnici – Zapošljavanje 300 novih u naredne tri godine

“ArcelorMittal Holdings” – Švajcarska
Cijena – 28.450.000 KM
Investicije – 10.000.000 evra uslovno u zavisnosti od zahtjeva tržišta
Radnici – Zapošljavanje 200 radnika uslovno od zahtjeva tržišta

Nezavisne novine