atp-turizamMinistarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske odobrilo je prijedorskom “Autotransportu” osnivanje vlastite turističke agencije koja će preduzeću omogućiti samostalno organizovanje turističkih aranžmana i proširivanje djelatnosti i na ovaj segment poslovanja.

“S tim u vezi, u planu preduzeća je i otvaranje izdvojenog poslovnog prostora u gradu u kojem će biti smještena kancelarija turističke agencije. Obavljene su sve pripremne radnje da bi se ova aktivnost uspješno realizovala, najdalje do sredine 2016. godine”, navodi se u izvještaju o radu ovog preduzeća za 2015. godinu.

“Autotransport” je lani ostvario 1.806.880 KM prihoda, 1.806.463 KM rashoda i 417 KM dobiti.

Broj prevezenih putnika i pređenih kilometara u odnosu na 2014. godinu uvećan je za 16 odsto, broj sertifikovanja vozila za 23 odsto, broj tehničkih pregleda za dva odsto, dok je broj baždarenja tahografa smanjen za polovinu, ali se ove usluge rade svake dvije godine.

“Autotransport” raspolaže radnim voznim parkom od ukupno 19 vozila prosječne starosti 12,3 godina i održava jednu gradsku, šest prigradskih, tri područne i dvije republičke linije, a poboljšani su rezultati u oblasti vanlinijskog prevoza putnika u saradnji sa raznim kolektivima i grupama.

U planu za 2016. godinu je modernizacija sistema ulaska putnika i vozila na dolazne perone, zamjena postojećih ulazno izlaznih rampi, kao i uvođenje još jedne barijere za prolazak putnika.

Osnovni problemi u poslovanju su smanjenje broja putnika, nelojalna konkurencija, slaba naplativost potraživanja, neadekvatan rad inspekcijskih organa, nedostatak opreme za održavanje i za tehnički pregled vozila i nedovoljna obučenost radnika za servisiranje i održavanje vozila, pogotovo za rad na dijagnostici.

Prijedorski “Autotransport” primjer je preduzeća koje je, nakon neuspjele privatizacije, Vlada Republike Srpske predala lokalnoj zajednici koja njime uspješno gazduje.

Preduzeće je danas u stoodstotnom vlasništvu grada Prijedora i zapošljava 67 radnika. Od prošle godine ima sertifikat ISO 9001.

SRNA