badminton prvenstvo bih (1)Prošle subote u Sarajevu je održan Drugi seniorski badminton šampionat BiH u pojedinačnoj konkurenciji.

U organizaciji Sarajevo badmintona i Badminton saveza BiH 24 igračice i igrača iz Banje Luke, Bihaća, Jablanice, Prijedora i Sarajeva su se u ženskom i muškom singlu borili za titulu najboljih badmintonaša u zemlji za 2016. godinu.

Šampionat je organizovan u odličnim uslovima koje pruža sportska dvorana Pete gimnazije na Dobrinji.

U prvom dijelu šampionata 12 igračica i 12 igrača su bili raspoređeni po grupama gdje su se u međusobnim ogledima u grupi borili za prolazak u drugi dio šampionskog turnira u kojem su se po nokaut sistemu borili za prolazak dalje.

badminton prvenstvo bih (2)Mečevi u grupama su obilovali uzbuđenjima, u većini mečeva suparnici su bili vrlo izjednačeni i moglo se vidjeti mnogo dobrog badmintona.

Ipak istinske drame su se mogle vidjeti u mečevima razigravanja. Borba za poene je od igrača tražila maksimum snage, izdržljivosti i volje. Četvrtfinalni meč između Dalile Prando i Milice Kos je bio epska bitka dvije sjajne mlade osobe koje su se snagom volje i nepresušnim entuzijazmom nastojale ostvariti prevagu nad protivnicom. Nakon tri iscrpljujuća seta nijanse su donijele pobjedu Prijedorčanki Milici Kos.

Nakon 40 odigrana meča na pobjedničko postolje su se popeli novi šampioni BiH:

badminton prvenstvo bih (3)Žene:
1. Ksenija Marinković – BK Banja Luka
2. Milica Kos – BK Prijedor
3. Jelena Gruban – BK Prijedor

Muškarci:
1. Miroslav Kočić BK Banja Luka
2. Miloš Tomić – BK Banja Luka
3. Marko Kočić – BK Banja Luka

badminton prvenstvo bih (5)Za dolazak na najviše postolje šampioni su morali odigrati i pobijediti u 6 mečeva u jednom danu, što je zaista podvig vrijedan punog poštovanja.

Glavni sudija šampionata je bila Olja Fail.

U sklopu sjajne organizacije šampionata ekipa iz Sarajevo badmintona je organizovala i zanimljivu promociju badmintona najmlađim Sarajlijama, a pod nazivom “Cool je biti dobar drug, kada se život zakomplikuje, ja igram badminton”.

Lijepo je bilo vidjeti dvoranu ispunjenu mnoštvom mladosti i dječijeg smijeha. Kroz zabavu su klinci, među kojima de sigurno biti i budućih badmintonaša, učili neke prve osnove ovog lijepog sporta. Bili su vrijedni i zainteresovani i na kraju su bili nagrađeni prigodnim poklonima.

Tekst – Klix.ba
Foto – Badminton savez BiH

badminton prvenstvo bih (6) badminton prvenstvo bih (4) badminton prvenstvo bih (7) badminton prvenstvo bih (8) badminton prvenstvo bih (9) badminton prvenstvo bih (10)