razigrana mladost 2016-zavrsetak (1)Četiri koncerta, akcija dobrovoljnog davanja krvi i okrugli sto, u najkraćem opisuju ovogodišnju “Razigranu mladost”.

Petodnevna Smotra dječijeg folklora je završena koncertom u Pozorištu Prijedor i okupila je oko 1.200 članova folklornih ansambala iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bugarske.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Dr Mladen Stojanović”.

Akademsko društvo “Novi Beograd” Visoke turističke škole, Prijedorčanima se predstavilo sa 25-oro djece uzrasta od 10 do 13 godina, a po riječima predsjednice Nine Šurlan, saradnja s prijedorskim SKUD-om je uspostavljena prije mnogo godina.

razigrana mladost 2016-zavrsetak (2)– Prijedorčani su redovni učesnici seminara koji održavamo u sklopu našeg društva na Novom Beogradu – rekla je Šurlanova.

Ivana Vaseva, iz bugarskog KUD-a “Horo”, izrazila je zadovoljstvo učešćem na “Razigranoj mladosti”. Kako je rekla, ovo im je bio prvi dolazak u Prijedor, ali ne i u Republiku Srpsku, jer već pet godina sarađuju sa KUD-om “Piskavica”.

U okviru Smotre folklora, održan je okrugli sto na temu “Rad sa mlađim uzrasnim kategorijama u kulturnim sekcijama”, na kome je ukazano na potrebu saradnje osnovnih škola i kulturno-umjetničkih društava.

razigrana mladost 2016-zavrsetak (6)Predsjednik SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” Mara Ećim zadovoljna je što je brojna prijedorska publika bila vjerni pratilac svih koncerata u Dvorani “Mladost” i gradskom pozorištu, a od velike pomoći pri organizaciji su bili članovi starije folklorne grupe i roditelji koji su primili djecu iz gostujućih društava.

Za razliku od prethodnih smotri, 14. po redu “Razigrana mladost” je bila sadržajnija, sa mnogo većim brojem učesnika i dužim trajanjem. Promjene u organizaciji su uvedene da bi SKUD “Dr Mladen Stojanović” ispunio uslove za punopravno članstvo u Međunarodnom savjetu organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture, čiji su dosad bili pridruženi član.

Održavanje “Razigrane mladosti” pomogla je Gradska uprava i brojni sponzori.

Tekst – RTV Prijedor
Video – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

razigrana mladost 2016-zavrsetak (3) razigrana mladost 2016-zavrsetak (4) razigrana mladost 2016-zavrsetak (5)