udruzenje slovenaca lipa-koncert-presernov dan (1)Udruženje Slovenaca „Lipa“ iz Prijedora još jednom je obilježilo slovenački praznik kulture „Prešernov dan“ , pa je tim povodom, kao i povodom predstojećeg Dana žena, 8.marta u Pozorištu Prijedor održan tradicionalni koncert.

Na ovoj manifestaciji su učestvovali članovi pjevačke grupe „Studenec“ iz slovenačkog mjesta Pivka kao i ženska pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz Brezičana.

Predsjednica „Lipe“ Alenka Uduč je istakla da ovo Udruženje već godinama na različite načine obilježava ovaj praznik slovenačke kulture, identiteta i jezika posvećen sjećanju na lik i djelo velikana slovenačkog pjesništva Franca Prešerna, i da u tome učestvuju članovi Udruženja i gosti iz Slovenije.

-Ranije su to bili polaznici škole slovenačkog jezika, a sada smo se odlučili za pjevačku grupu iz Pivke koja je po drugi put u Prijedoru, kao i za naše prijatelje iz Brezičana – rekla je Udučeva.

Osim cjelovečernjeg druženja uz pjesmu, Udruženje Slovenaca „Lipa“ je za sve žene pripremilo buketić povodom praznika žena i koktel sa degustacijom slovenačkih kulinarskih specijaliteta.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

udruzenje slovenaca lipa-koncert-presernov dan (2) udruzenje slovenaca lipa-koncert-presernov dan (3) udruzenje slovenaca lipa-koncert-presernov dan (4) udruzenje slovenaca lipa-koncert-presernov dan (5)