vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (1)Sinoć je u društvenom domu u Donjem Petrovom Gaju održano „Veče kulturnog stvaralaštva“.

Na manifestaciji čiji je cilj oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima nastupili su: recitatori, pjevači, glumci – učenici OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja i Područnog odjeljenja u Donjem Petrovom Gaju, članovi foklornog ansambla Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja, pjesnik i humorista Milan Šabić, harmonikaši Aleksandar i Nemanja Unijat te muška izvorna grupa „Petrov Gaj“.

Nakon zdravice, kojom je dobrodošlicu brojnim posjetiocima poželio Milan Šabić, nastupila je Ljiljana Savić, učenica OŠ „Ćirilo i Metodije“, koja je pod vođstvom profesora muzičke kulture Nebojše Dragičevića izvela staru narodnu pjesmu „Bil bil pile“ i „Ima jedan svijet“, pjesmu s kojom je imala zapažen nastup na „Novogodišnjim karaokama“ 2015. godine u Prijedoru.

vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (9)Članovi folklornog ansambla Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja predstavili su se tradicionalnim ukrajinskim igrama u koreografiji umjetničkog rukovodioca Štefana Stahneka.

Direktor OŠ “Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja Zdravko Janković i predsjednik Ukrajinskog udruženja „Kozak“ Štefan Stahnek upoznali su posjetioce o rezultatima i značaju projekta koji je uz podršku grada Prijedora i Savjeta Evrope , realizovan u školi i Udruženju, kao i planovima u radu ove obrazovne ustanove i kulturnog društva.

David Trivunović, Martina Hrvaćanin i Damjan Milišić, članovi dramske sekcije OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja koju vodi nastavnica Tatjana Medić, predstavili su se igrokazom „Nikoletina Bursać“, a recitatciju „Zec sa govornom manom“ izvela je Valentina Sajak.

Svoje pjesničko i muzičko stvaralaštvo predstavio je osamdesetogodišnji Milan Šabić, svestrani narodni umjetnik. On je podsjetio na igranke i priredbe organizovane u ovom kraju prije pola vijeka, uz želju da ovakve i slične manifestacije, „vrate“ kulturni život u našim selima.

vece kulturnog stvaralastva-donji petrov gaj (10)U programu je nastupila i muška izvorna grupa „Petrov Gaj“, koja je potkozarskom, podgrmečkom i krajiškom pjesmom oduševila publiku.

Cjelovečernji program završen je nastupom harmonikaša, braće Aleksandra i Nemanje Unijata, koji su spletom narodnih kola razigrali brojne posjetioce manifestacije.

„Veče kulturnog stvaralaštva“ u potpunosti je opravdalo svoje ciljeve: promovisanje i podsticanje rada kulturnih stvaralaca svih generacija, oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima tokom zimskog perioda i vraćanje kulturnih sadržaja u društvene domove.

Pokrovitelj „Večeri kulturnog stvaralaštva“ bio je grad Prijedor, a prijatelj manifestacije bila je Tvornica keksa „Mira“, članica „Kraš“ grupe.

Tekst i foto – Saša Goronja

vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (2) vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (3) vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (4) vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (5) vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (6) vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (7) vece kulturnog stvaralasta-donji petrov gaj (8)