plivanje za casni krst-danijel drljaca treci put najbrzi (1)Prijedorčanin Danijel Drljača treći put je bio najbrži u plivanju za Časni krst u rijeci Sani među 44 plivača koji su danas učestvovali u tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji.

On je istakao da mu pobjeda mnogo znači jer nije riječ o takmičenju, već o plivanju na Bogojavljenje koje ima vjerski karakter i da mu je velika čast što je pobijedio.

“Treća pobjeda je za mene velika stvar, ali bih čestitao svim momcima koji su se prijavili i koji su se odlučili da plivaju u ovim teškim uslovima na ovaj veliki pravoslavni praznik”, rekao je Drljača.

On je dodao i da mu je trostruka pobjeda već sasvim dovoljna i da će o daljem učešću razmisliti.

Drljača je kao nagradu za spretnost u preplivavanju do obale rijeke Sane i Časog krsta dobio zlatnik koji, s jedne strane, ima motive rođenja Isusa Hrista, a s druge, grb Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je prvi doplivao.

plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (7)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je pobjedniku uručio zlatnik, istakao je da broj građana koji su danas došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje i da ima vjeru i kulturu.

“Prijedor je grad koji, njegujući ono što je tradicionalno u našoj kulturi, gradi našu sigurnu budućnost i zato su građani danas došli da slave jedan od petnaest praznika Srpske pravoslavne crkve, da vide ove odvažne ljude koje ni hladna voda, ni vrijeme nisu pokolebali u najmeri da plivaju za Časni krst”, rekao je Pavić.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić prethodno je služio Svetu liturgiju u Crkvi Svete Trojice i potom predvodio litiju sa više stotina Prijedorčana ulicama grada, te obavio čin osveštanja vode.

“Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, ovi hrabri momci nisu odustali da se takmiče i okolnosti su takve bile da je naš dosadašnji pobjednik i ove godine bio najuspješniji”, rekao je Maletić.

On je dodao da je među 44 plivača, osim Prijedorčana, bio i jedan učesnik sa Sokoca i jedan iz Kozarske Dubice.

U vrijeme plivanja temperatura vode u rijeci Sani iznosila je četiri stepena Celzijusova, a vazduha minus šest.

U manifestaciji su učestvovali članovi Kulturno-umjetnička društva “Dr Mladen Stojanović” i “Kozara”, hor “Vila”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave.

Pokrovitelji ovog događaja, čija je tradicija obnovljena prije dvije godine, bili su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – Bojan Vučkovac

Vezane vijesti:

PRIJEDOR-BOGOJAVLJENJE: DANIJEL DRLJAČA TREĆI PUT NAJBRŽE DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA – FOTO
http://www.prijedordanas.com/?p=39472

SPISAK PRIJEDORČANA KOJI PLIVAJU ZA ČASNI KRST: DVOSTRUKI POBJEDNIK PREDVODI NAJODVAŽNIJE – FOTO – VIDEO
http://www.prijedordanas.com/?p=39385

ZA PLIVANJE U RIJECI SANI ZA ČASNI KRST PRIJAVLJENA 44 MLADIĆA
http://www.prijedordanas.com/?p=39379

PRIJEDOR: SUTRA PLIVANJE U SANI ZA ČASNI KRST
http://www.prijedordanas.com/?p=39364

PRIJEDOR-BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA KRST ČASNI: POBJEDNIK DANIJEL DRLJAČA – FOTO
http://www.prijedordanas.com/?p=14358

plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (2) plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (3) plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (4) plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (5) plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (6) plivanje za casni krst-danijel drljaca  treci put najbrzi (8)