nena aljetic-frizerka-slikarka (1)Poznata prijedorska frizerka Nena Aljetić od malih nogu nije imala dileme šta će biti kada poraste.

Znala je već tada da želi biti poznata i uspješna frizerka, a u međuvremenu je postala i zapažena slikarka.

Akademski slikari je zovu „slikar duše“.

Art salon Nena u Prijedoru ukrašen je njenim brojnim slikama, a Nena je svoj talenat primijetila tek pijre nekoliko godina.

-Dok sam još bila u starom poslovnom prostoru iznenada sam osjetila želju da slikam na zidu koji je bio potpuno bijele boje i samim time meni dosadan. Imala sam pri ruci vodene bojice i četku sa kojom radim u salonu. Tako je počelo – sa osmjehom priča Nena, koja ni tada nije slutila da će slikarstvo postati njena velika ljubav.

Prije nego što je počela ozbiljno slikati otišla je po savjet kod jednog prijedorskog akademskog slikara, koji joj je rekao da počne slikati akrilnim bojama.

nena aljetic-frizerka-slikarka (2)Aljetićeva slika apstraktne pojmove, a slike uglavnom poklanja.

Ukrasile su domove mnogih prijatelja u Kanadi, Australiji, Americi, te mnogim evropskim zemljama. Prijatelji joj često donose i boje, a platno kupuje u Banjaluci.

Obzirom da radi akrilnim bojama Nena kaže da često slika prstom i ono što joj tog momenta padne na pamet. Voli se igrati bojama, a imala je u Pozorištu Prijedor i prvu samostalnu izložbu, na kojoj je izložila 25 slika pod nazivom „Impresija“.

Prijedorski slikar Mesud Hodžić je tada rekao da „Nena u svom likovnom izrazu ne korača stopama naivaca, niti amatera“.

-Ona ne priznaje umetničke pravce, niti teoriju akademizma. Ona slika što poželi tog momenta, slika srcem i zato možemo za nju reći da je slikar duše – rekao je Hodžić.

Nena ističe da je prednost u radu akrilnim bojama ta što slika može i da se popravi, te navodi da ih stvara ne gledajući na vrijeme, dok se frizure ma kako zahtjevne bile moraju uraditi u određenom vremenu.

nena aljetic-frizerka-slikarka (3)Aljetićeva je poznata i po revijama frizura, a za sebe kaže da je esteta i da u frizerskom zanatu kao i u slikarstvu postoji snažna veza sa estetikom i kreativnošću.

Njene mušterije uživaju dok provode vrijeme u salonu, jer je atmosfera opuštena, a slike doprinose lijepom raspoloženju.

Često su mušterije i najbolji likovni kritičari, pa umiju reći da li im se slike sviđaju i šta bi oni eventualno dodali.

Nena je do sada imala jednu samostalnu izložbu, a velika želja joj je da izlaže svoje slike u Muzeju „Kozare“ u Prijedoru, pa se nada da će dogodine proći na konkursu za izložbe slika koje organizuje ova ustanova.

Tekst i foto – K.G. – www.prijedordanas.com