bolnica prijedor-novogodisnji prijem (1)Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor 2015. godinu zaršava u teškoj finansijskoj situaciji, ali radeći punim kapacitetom i ne smanjujući obim usluga, izjavio je danas direktor ove javne zdravstvene ustanove Mirko Sovilj.

“Usluge koje pružamo plaćaju se na način koji ne garantuje finansijsku sigurnost nego zavisimo od finansijskih mogućnost i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. U takvoj situaciji srećan sam i ponosan što nismo imali nikakvh redukcija dijagnostičko-terapijskih procedura”, rekao je Sovilj na novogodišnjem prijemu za saradnike i novinare.

On je naveo da za posljednje dvije plate nisu plaćeni doprinosi i da očekuje da će do kraja biti isplaćena ta razlika za prethodnu platu, kao i da su ostale obaveze u velikoj mjeri amortizovane, dijelom zahvaljujući kreditu od milion maraka kod Investiciono-razvojne banke koji je odobrila Vlada.

“Mi, nažalost, zavisimo od mnogo faktora, od privrede i od finansijskog stanja u Republici Srpskoj, ali se uvijek moramo boriti da pružimo adekvatnu uslugu pacijentima”, istakao je Sovilj.

On je podsjetio da je u ovoj ustanovi prije četiri mjeseca osnovan Odsjek za infektologiju i uveden konzilijum za oboljele od tumora.

bolnica prijedor-novogodisnji prijem (2)“Naši pacijenti više ne moraju ići u Banjaluku na konzilijume niti na nastavak liječenja. To je znatno unaprijedilo rad i doprinijelo porastu broja pacijenata koji se kompletno liječe ovdje. I za infektologiju se pokazala puna opravdanost i očekujemo dalji razvoj ove službe koju nikad ranije nismo ni imali”, dodao je Sovilj.

Odgovarajući na pitanja novinara o listama čekanja u ovoj ustanovi, Sovilj je rekao da se najviše čeka na ultrazvuk krvnih sudova vrata, jer je to pretraga koja zahtijeva više vremena i u toku dana ih se ne može puno uraditi.

“Ultrazvuk srca je takođe sa opterećenjem i mi smo ovih dana nabavili još jednu kardiološku sondu i instalirali za kardiološki ultrazvuk tako da će još jedan aparat biti na usluzi”, naveo je Sovilj.

On je podsjetio da je CT dijagnostika organizovana tako da je ugovara i zakazuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Ja sam se iznenadio jutros kad me je nazvao pacijent i rekao da je zakazan za dvadeset i neki mart. Vidjećemo da li je to rezultat trenutnog povećanja zahtjeva. Za ostale procedure mislim da nisu velike liste čekanja, iako ima perioda u godini sa manjim ili većim pritiskom pacijenata i primarnih zdravstvenih ustanova”, istakao je Sovilj.

Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor zapošljava 520 radnika.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com