pressrs-obuka za ucenikePripadnici u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS edukovali su ove godine više od 1.500 učenika o negativnim posljedicama upotrebe društvenih mreža, rečeno je u MUP-u.

Ova edukacija se prevashodno odnosila na društvenu mrežu Fejsbuk, a ciljna grupa su bili učenici osnovnih i srednjih škola, kao i školsko osoblje te roditelji maloljetnika.

Pripadnici MUP-a Srpske su, u okviru projekata prevencije maloljetničke delinkvencije, sproveli više akcija, među kojima “Neko vreba sa veba” te projekat “Zaštita djevojčica od seksualnog iskorišćavanja na internetu”, “Pravda za svako dijete” i druge.

Predavanja su organizovana u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju, Banjaluci i Prijedoru, a prisustvovalo im je 1.000 učenika osnovnih škola.

Mreža žena MUP-a Srpske pokrenula je ove godine projekat “Zaštita djevojčica osnovnoškolskog uzrasta od seksualnog iskorišćavanja na internetu”, koji je, prvenstveno, usmjeren na djevojčice petog i šestog razreda osnovnih škola na području Banjaluke i Prijedora.

Edukaciju u okviru ovog projekta je tokom drugog polugodišta prethodne školske godine, kao i u toku ovog polugodišta, prošlo 500 učenica iz 11 osnovnih škola u Prijedoru i Banjaluci.

U okviru predavanja prikazani su i demonstrirani načini zaštite privatnosti profila korisnika, način zaštite vidljivosti ličnih podataka, te mehanizmi alarmiranja administratora Fejsbuka i drugih relevantnih subjekata s ciljem predupređivanja potencijalnih negativnosti za korisnika ove društvene mreže.

Osim toga, ukazano je i na načine suzbijanja negativnih činjenica, kao i na ulogu škole i policije u prevenciji negativnosti na Fejsbuku i saniranju ispoljenih posljedica.

SRNA-Press RS