bolnica prijedor 2015Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je podršku širenju dijagnostičkih i terapijskih procedura u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u tom gradu.

“Obavio sam razgovor sa direktorom bolnice i ovoj ustanovi trenutno su najpotrebniji magnetna rezonanca, angio-sala, topla veza između objekata i jedan aparat za interno odjeljenje”, rekao je Pavić.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj rekao je da je nabavka magnetne rezonance bila u programu opremanja javnih zdravstvenih ustanova Republike Srpske i očekuje da će se to desiti naredne godine.

Prema njegovim riječima, raste broj oboljelih od akutnog infarkta miokarda, a standard zbrinjavanja akutnog bola u grudnom košu podrazumijeva pravovremenu dijagnostiku i intervenciju da bi se očuvao srčani mišić.

“Mi ih sada kao hitne šaljemo u Banjaluku, gdje je u Centru za invazivnu kardiologiju omogućen 24-časovni prihvat takvih pacijenata. Iskustvo iz ove godine, od kada smo započeli takav način zbrinjavanja, pokazuje da ima realnih potreba da Prijedor dobije angio-salu”, rekao je Sovilj.

On je naveo da je o tome razgovarao sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Fondom zdravstvenog osiguranja i gradonačelnikom Prijedora.

“Vjerujemo da ćemo i to pitanje pozitivno riješiti”, dodao je Sovilj.

On je podsjetio da prijedorska bolnica nije imala ulaganja u infrastrukturu već devet godina, izuzev zamjene fasade i revitalizacije grijanja u centralnom objektu, a da je ustanovi odobren projekat energetske efikasnosti za objekat u kojem su smješteni psihijatrija i infektologija.

“Međutim, potrebna nam je topla veza između ta dva objekta kako pacijente ne bismo više prevozili spoljnim putem. U toku je projektovanje aneksa koji bi, uz tu toplu vezu, omogućio punu funkcionalnost, a grube procjene su da je investicija vrijedna 600.000 do 700.000 KM”, pojasnio je Sovilj.

On je naveo da bi magnetna rezonanca i angio-sala koštale po milion i po KM, ističući da to nisu velika sredstva u odnosu na efekat koji bi bio postignut.

“Bio bi to značajan pomak i za pacijente ne samo grada Prijedora nego i prijedorske regije koja se sastoji od šest opština, kao i za pacijente iz Unsko-sanskog kantona, sa čijim fondom imamo izuzetnu saradnju”, dodao je Sovilj.

Prema njegovim riječima, uz pomoć i saradnju više donatora očekuje se nabavka “vajtek” aparata, vrijednog oko 100.000 evra, koji omogućava lokalnu citostatsku terapiju u adbominalnoj šupljini, budući da je lokalna citostatska terapija uvijek imperativ u hemoterapiji u odnosu na intravensku.

Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor pokriva teritoriju sa više od 200.000 stanovnika.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com