dani meda 2015-kraj (1)Završena je deseta privredno-turistička manifestacija „Dani meda“ tokom koje je tridesetak izlagača namalom gradskom trgu, po pristupačnim cijenama, nudilo med i ostale pčelinje proizvode. NJih je u subotu obišao i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

-Ova manifestacija je i turistička i privredna, služi da spoji proizvođače meda sa potrošačima, da se ljudi koji dolaze u Prijedor mogu snabdjeti raznim proizvodima od meda.Mi ćemo to njegovati jer smo dosad u nekoliko slučajeva imali da smo samozapošljavanje vršili upravo kroz proizvodnju meda, gdje su pojedina domaćinstva zaposlena na proizvodnji meda kod svoje kuće, sa svojim pčelama, dakle nisu opterećivali državne ili neke druge institucije – kazao je Pavić.

dani meda 2015-kraj (6)Iako jubilarnim „Danima meda“ vrijeme nije bilo naklonjeno, to nije pomutilo zadovoljstvo pčelara zbog rodne godine. Vidjelo se to i po širokoj paleti proizvoda koje su nudili Prijedorčanima-od meda, propolisa, preko alkoholnih i ljekovitih napitaka za jačanje imuniteta, do matične mliječi i medenjaka.

Tridesetak izlagača došlo je iz raznih krajeva BiH: od Trebinja, Bihaća, Sokoca, Bratunca, do Sanskog Mosta, Banjaluke i Gradiške.

Na Danima meda je učestvovao i Saša Tomić iz Gradiške koji se već 20-ak godina bavi pčelarstvom. Prijedorčanima je nudio raznovrsne mješavine pčelinjih proizvoda sa suhim voćem, med u saću, suvi polen, propolis, te 4 vrste pića na bazi meda.

-Šumski medovi su uvijek bili najskuplji pošto se rijetko vrcaju, malo ih ima i onda su oni najskuplji, po 15 KM, ovi ostali su po 12 KM – rekao je Tomić.

Zadovoljan jubilarnom manifestacijom je Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“ iz Prijedora, koje je, uz Omarsku i Kozaru, te Gradsku upravu, bilo organizator Dana meda.

dani meda 2015-kraj (5)-Grad Prijedor radi na formiranju jedne pčelarske zadruge koja bi se bavila otkupom i plasmanom medai moram da kažem da gradska uprava ima veliko razumijevanje za pčelarske potrebe, oni su prepoznali vrijednost pčelarstva kao privredne grane i ja se nadam da će u narednom periodu, u nekoj skorijoj budućnosti da se riješi pitanje plasmana meda i ostalih pčelinjih proizvoda – kazao je Radivojac.

U posljednjih 10 godina, iz gradskog budžeta za pčelare je izdvojeno oko 100.000 KM.

Tradicionalno na kraju manifestacije pčelari su dio svojih proizvoda izdvojili za mališane Dječijeg vrtića “Radost“ koji su se na poklonjenom medu zahvalili prigodnim programom.

Tekst – www.prijedorgrad.org
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dani meda 2015-kraj (2) dani meda 2015-kraj (3) dani meda 2015-kraj (4)