rudar prijedor-grbJoš korak dijeli Rudar-Prijedor od opstanka u Premijer lige BiH, jer je, poslije remija u Zenici protiv Viteza (1:1) potrebno da savladaju sarajevskog Željezničara. Sada je i jasno da je „rudare sa Sane“, koji su bili na ivici ambisa, u situaciju da budu nadomak cilja mogao dovesti Darko Nestorović, trener koji ih je 2009.godine uveo u elitni rang.

Bilo je doduše i takvih skeptika, svakako i zlonamjernih, koji su mu i javno poželjeli da treba da ih, kao i kada su 2007.godine s njim ispali iz Prve lige Republike Srpske ponovo „seli“ u niži stepen, ali Nestorović se trudio i trudi se da iz, objektivno gledano, siromašnog igračkog fonda, koji nije sakupljao, izvuče sve što se izvući može i na kraju završi posao na najbolji mogući način.

Kao ilustracija toj tvrdnji govori podatak da su u sedam mečeva pod njegovim vođstvom (tri kod kuće i četiri u gostima) osvojili sedam bodova, a primjera radi sa njegovim prethodnikom Borisom Gavranom 11 bodova u 12 utakmica, s tim da su imali po šest kao domaćini i na strani. Mnogo se zaostalo u startnih sedam kola kada su sa Slobodanom Starčevićem na klupi prikupljena samo četiri boda, koliko je u dva kola osvojeno, kada je zeleno-crne vodio Gorazd Mihajlov, ali je napustio kormilo, da bi do imenovanja Nestorovića, Nedžad Žerić dobio priliku protiv Olimpika (0:1) u Sarajevu.

-Predvidio sam da se o tome ko će biti prvak, a ko ispada iz premijerligaške konkurencije neće znati do posljednjeg kola. Doduše, mostarski Zrinjski je stigao do titule i preostaje mi da čestitam kolegi Branku Karačiću i „plemićima“ na uspjehu, ali je nepoznanica ko će u niži rang. Vjerujem da to nećemo biti mi. Ne gledamo u tuđe dvorište, već samo da ostvarimo ono što je do nas. Znamo kvalitete Željezničara, ali spremni smo da pružimo maksimum i pobijedimo velikog rivala – najavljuje Nestorović.

Ipak, činjenica je da o tome hoće li i šestu uzastopnu sezonu avgusta mjeseca nastaviti u društvu najboljih ili se takmičiti u Prvoj ligi Republike Srpske, ne zavisi samo od ovogodišnjeg finaliste Kupa RS.

Naime, jedini konkurent za ispadanje je Travnik koji na 14. mjestu ima dva boda više, a gostuje u Banjaluci. Komšija Borac, kome poslije sjajne polusezone i titule jesenjeg prvaka, ovog proljeća ne ide najbolje, morao bi da pobijedi, jer i u slučaju neriješenog rezultata, Prijedorčanima ni pobjeda ne bi bila dovoljna.

Crveno-plavi su svoju snagu pokazali samo protiv Rudar-Prijedroa, kada su slavili sa 3:0 i u nedjelju, pošto su sa 5:0 porazili u Trebinju davno „otpisanog“ Leotara. U srcu Potkozarja se zato vjeruje da i „vezire“, kada već samo protiv najslabijih na tabeli znaju da pune mrežu, čeka „puna“ mreža i da će se Banjalučani na dostojanstven način oprostiti od svojih navijača, pa makar ne „izrešetali“ mrežu gostiju.

Velikan iz Platonove ulice brani i čast fudbala Republike Srpske, pa je za očekivati da, iako su pod psihološkim pritiskom izabranici Vinka Marinovića, nekadašnejg kapitena beogradske Crvene zvezde, neće dozvoliti da stave još jednu mrlju (gubili su na svom terenu od Mladosti iz Velike Obarske i Zvijezda Gradačac, a u Istočnom Sarajevu lako „položili oružje’“ pred Slavijom), već odbrane čast fudbala Srpske. Ako je u današnjem vremenu srozavanja moralnih vrijednosti do časti mnogima i nije stalo, Krajišnici se nadaju da će Banjalučani sačuvati obraz, sebe radi, a ne Rudar-Prijedora… Naravno, da ga i Prijedorčani koji su sebe doveli u ovako tešku poziciju moraju sami sačuvati.

N. Đerić