info point za mladeU Prijedoru je danas otvoren Info-point za mlade u okviru projekta EU “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana”, koji se provodi u osam gradova u pet zemalja.

Koordinator projekta Saša Karalić istakao je da je ukupna vrijednost projekta 200.000 evra, od čega je 20.000 evra namijenjeno Prijedoru, te dodao da je predviđeno trajanje od godinu dana s mogućnošću produženja za još dvije godine.

“Izradićemo komparativnu analizu na osnovu rezultata istraživanja omladinskih politika, zakona i položaja mladih provedenih u lokalnim zajednicama u pet zemalja Balkana, što će poslužiti kao ključni dokument za strateški razvoj budućih ciljeva i aktivnosti mreže”, rekao je Karalić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će biti kreirana internet stranica koja će sadržavati sve relevantne informacije za mlade iz regiona s ciljem što boljeg uvezivanja regiona, distribucije informacija, te promocije osnovnih vrijednosti ove mreže mladih.

Koordinator Info-pointa Marko Čađo rekao je da je cilj ovog projekta distribucija svih informacija koje interesuju mlade – od stipendija, seminara, formalnog i neformalnog obrazovanja, projekata, radionica, volonterizma, kurseva, studentskog smještaja i razmjene do svih mogućih aktivnosti u kojima mladi mogu učestvovati.

“Cilj je da se omladina što više aktivira. Info-point biće otvoren svakog radnog dana od 10.00 do 14.00 časova, mejl adresa na koju nam se mogu obratiti je ldaprijedorinfo@gmail.com, a za par dana ćemo aktivirati i `Fejsbuk` stranicu”, najavio je Čađo.

Nove prostorije Agencije lokalne demokratije Prijedor, u kojima je smješten i Info-point, nalaze se u zgradi filijale Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Prijedor.

Projekat “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana” inicirala je Asocijacija agencija lokalne demokracije, a provode ga kancelarije agencija lokalne demokratije Mostar, Zavidovići i Prijedor u BiH, Subotica i Knjaževac u Srbiji, Nikšić u Crnoj Gori i Peć na Kosovu, te Agencija lokalne demokratije iz Makedonije kao pridruženi partner.

Info-pointi za mlade biće osnovani u svih osam gradova i biće uvezani u regionalnu mrežu.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com