rtvpd-fsrsSastanak članova Takmičarske i Disciplinske komisije, Antikoruptivnog tijela i tužioca Fudbalskog saveza Republike Srpske Saveza, s ciljem utvrđivanja regularnosti odigranih utakmica 26. kola Prve lige Republike Srpske, održava se danas, ponedeljak, 15. juna, u prostorijama Saveza u Banjaluci sa početkom u 14 časova.

Na prvoj sjednici istaknuto je da utakmice 26. kola neće biti registrovane do 1. jula, odnosno sve do okončanja sprovođenja istraga regularnosti odigranih utakmica posljednjeg kola koja će se voditi po ubrzanom procesu. Registracijom utakmica 26.kola, prvak Srpske je „Rudar Prijedor” i trebao bi se vratiti u Premijer ligu BiH.

Protiv fudbalskih klubova „Leotar” (Trebinje), „Podrinje” (Janja), „Proleter” (Teslić) i „Rudar Prijedor zbog sumnje u prekršaj iz Disciplinskog pravilnika FSRS koji se odnosi na nagovaranje, podmićivanje, dogovaranje i lažiranje predsjednik Takmičarske komisije FSRS Rodoljub Oljača podnio je disciplinske prijave Disciplinskoj komisiji FSRS.FSRS je podnio i krivične prijave Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, Okružnom tužilaštvu u Doboju i Okružnom tužilaštvu Trebinje protiv NN lica koja su učestvovala u očiglednim zloupotrebama utakmica 26. kola Prve lige Republike Srpske odigranih 6. juna 2015. godine u Tesliću, „Proleter“ – „Rudar Prijedor” i Trebinju, „Leotar” – „Podrinje”.Predmeti pomenutih utakmica dostavljeni su na postupanje Antikoruptivnom timu FSRS.Za pomenute aktivnosti FSRS odlučio se nakon što je prikupio dokumentaciju sa utakmica posljednjeg 26. kola dostavljenih od strane službenih lica utakmica, kao i specijalnih posmatrača.

Specijalni posmatrači, prema prema navodima „Euro Blica“ su konstatovali da „sumnjive utakmice u Trebinju i Tesliću odigrane su po principu „ja tebi, ti meni“, u igri „između dva šesnaesterca“ i u „prijateljskom tonu“ u većem delu njihovog toka „uz sporne golove“. „Euro Blic“ ekskluzivno prenosi određene djelove izveštaja.

Na stadionu „Radolinka“ u Tesliću je gorelo seno pa je utakmica produžena više od 15 minuta, a domaćin je pobedonosni pogodak postigao u 90+11 minutu. Taj trenutak po specijalnom posmatraču je sumnjiv „jer je lopta iz kornera preletjela sve igrače u šesnaestercu Rudar Prijedora i na drugoj stativi je dočekao strelac Kuzmanović i smestio u mrežu“.U izveštaju je napisano i to da je prvo poluvreme prošlo u „prijateljskoj igri“, da je „primetno da je gostujuća ekipa mnogo tehnički potkovanija i fizički spremnija, ali da nije htela da napada“. U drugom delu „gosti su šutirali samo iz daljine“ konstatovano je u „Evro Blicu”.

O utakmici u Trebinju tvrde da su odbrambeni fudbaleri „Leotara” „bili samo posmatrači kod postizanja gola gostiju u poslednjim minutama“, a gledaoci „vršili pritisak na svoje igrače da se utakmica pusti gostima kako bi ostali u ligi“. Opisan je i trenutak po završetku utakmice „kada su svi bili srećni, sa osmesima i čestitati jedni drugima na terenu“, konstatovao je specijalni posmatrač u Trebinju.

Malobrojna delegacija iz Prijedora koja je posmatra utakmicu „Leotar” – „Podrinje” je „doživela neugodnosti. Prijedorčani su, „celo vreme, imali „supervizore“ pored sebe, nisu mogli da se javljaju na telefon pod fizičkom pretnjom”, kostatuje „Euro Blic”.

RTV Prijedor – Euro Blic